Last Articles

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Αναθεώρηση της 17:24, 28 Ιανουαρίου 2015 υπό τον Alco (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Περιεχόμενα

Firefox_about:config_variables

Firefox about:config variables

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

--Alco 17:22, 28 Ιανουαρίου 2015 (UTC)

Waldorf VoIP server

Waldorf - VoIP server

Γενικά

Ο Waldorf είναι ένας VoIP server σε μία εικονική μηχανή στον Kermit (Virtual Host server της αίθουσας της Κοινότητας). Έχει χρησιμοποιηθεί η διανομή Elastix (32-bit), η οποία στηρίζεται στη διανομή CentOS και τον Asterisk* 1.6 .

Ο σκοπός του server είναι η παροχή ελεύθερων υπηρεσιών VoIP στα μέλη της Κοινότητας. Υπό εξέταση είναι η εκμετάλλευση της δυνατότητας καταγραφής Video για τη βιντεοσκόπηση και το streaming των παρουσιάσεων. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία ζωντανή πλατφόρμα τεχνολογίας VoIP βασισμένη σε ελεύθερο λογισμικό από την οποία τα μέλη μας μπορούν να αποκομίσουν σημαντικές και χρήσιμες γνώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

--Finrod 22:07, 21 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Debian Live CD

Τα live cd είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για κάθε χρήστη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την επιδιόρθωση του bootloader ενός συστήματος, την ανάκτηση αρχείων από κάποιο δίσκο, ή την συλλογή πληροφοριών για το hardware ενός υπολογιστή, εκτελώντας για παράδειγμα κάποιο benchmark.

Στον οδηγό αυτό θα δούμε πως μπορεί κανείς να δημιουργήσει το δικό του live cd με βάση τη διανομή Debian, επιλέγοντας ο ίδιος τα πακέτα που θέλει εγκατεστημένα στο live σύστημα. Αντί για cd βέβαια μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει ένα live dvd ή usb stick! Όλα αυτά είναι δυνατά χάρη στο Debian Live Project.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

--MikeX 00:58, 8 Μαρτίου 2010 (UTC)

Revision Control Tools

Ίσως το πιο χρήσιμο εργαλείο για ένα προγραμματιστή, μετά από την αγαπημένη του γλώσσα προγραμματισμού και έναν καλό επεξεργαστή κειμένου, είναι ένα σύστημα για source code revision control.

Εκτός από ένα πολύ δυνατό εργαλείο για τη διαχείριση πολλαπλών εκδόσεων ενός προγράμματος, και τη διατήρηση ενός λεπτομερούς ιστορικού της εξέλιξης του κώδικα, αποτελεί μονόδρομο για την από κοινού ανάπτυξη κώδικα από μια ομάδα ατόμων.

Αν δεν γνωρίζατε λοιπόν για το revision control, ή δεν το χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα, καιρός να αρχίσετε· μετά από λίγο καιρό χρήσης δεν θα μπορείτε να φανταστείτε πως αναπτύσσατε προγράμματα χωρίς ένα τέτοιο εργαλείο :).


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

--MikeX 14:33, 26 Μαΐου 2009 (UTC)


Micro-Empix

Το άρθρο αυτό εξηγεί πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το εκπαιδευτικό λειτουργικό σύστημα Micro-Empix που παρέχεται στο μάθημα "Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων", μέσα από GNU/Linux, και δίνει συμβουλές για να γίνει ευκολότερη η ανάπτυξη κώδικα για τις σχετικές ασκήσεις. Όλα τα βοηθητικά προγράμματα που αναφέρονται είναι διαθέσιμα σε μια σύγχρονη διανομή GNU/Linux όπως Debian ή Ubuntu.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

--MikeX 14:33, 26 Μαΐου 2009 (UTC)

TCP/IP Basics (Part IΙI)

Σε συνέχεια των πρώτων δύο TCP/IP Basics παρουσιάζουμε το τρίτο κατά σειρά άρθρο της σειράς. Επειδή τα δύο πρώτα ήταν αρκετά βαριά, είπαμε στο τρίτο να ασχοληθούμε με ένα πιο ελαφρύ θέμα, το οποίο όμως είναι εξίσου ενδιαφέρον με τα προηγούμενα. Έτσι, εδώ θα κάνουμε μία συνοπτική παρουσίαση του πρωτοκόλλου IPv6 καθώς και μία σύγκριση με το IPv4. Για την κατανόηση του άρθρου δεν απαιτούνται οι γνώσεις των προηγούμενων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

--Finrod 10:22, 12 Μαΐου 2009 (UTC)

Εκτέλεση Windows μέσα από GNU Linux με VirtualBox

Πολλές φορές ένα λειτουργικό σύστημα δεν είναι αρκετό. Είτε επειδή κάποιο πρόγραμμα δεν υπάρχει για το λειτουργικό μας, είτε επειδή θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι σε ένα άλλο λειτουργικό, αναγκαζόμαστε να έχουμε πάνω από ένα. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετά προγράμματα που καθιστούν δυνατή την εκτέλεση ενός (ή περισσότερων) λειτουργικών μέσα από ένα άλλο. Με την εμφάνιση μάλιστα του Hardware Virtualization στους νεότερους επεξεργαστές της Intel και της AMD, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς αντιληπτή διαφορά στην απόδοση.

Ο οδηγός αυτός εξηγεί βήμα προς βήμα την εγκατάσταση και εκτέλεση Windows (συγκεκριμένα WinXP) μέσα από περιβάλλον GNU/Linux (συγκεκριμένα Debian), με χρήση του VirtualBox. Με μικρές αλλαγές όμως μπορεί να εφαρμοστεί και για διαφορετικούς συνδυασμούς λειτουργικών συστημάτων.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

--MikeX 15:16, 1 Δεκεμβρίου 2008 (UTC)

TCP/IP Basics (Part II)

Στο άρθρο TCP/IP Basics ασχοληθήκαμε με τα βασικά της σουίτας TCP/IP. Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με ένα κάπως μικρότερο σε έκταση κομμάτι, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Το subneting. Πάρτε χαρτί και μολύβι γιατί σας έχω μπόλικη δουλειά! ;) Επίσης, στο πρώτο μέρος η εξήγηση της μάσκας υποδικτύου δεν είναι τόσο αναλυτική όσο εδώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

--Finrod 16:00, 28 Νοεμβρίου 2008 (UTC)

Προγραμματισμός

Ο προγραμματισμός είναι κάτι που θα απασχολήσει σχεδόν όλους τους φοιτητές του Ε.Μ.Π., λιγότερο ή περισσότερο, αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε μηχανικού, και χρήστη GNU/Linux. Το άρθρο αυτό απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους, και σκοπός του είναι να αναδείξει τα διαθέσιμα εργαλεία και πρακτικές, που μπορούν να βοηθήσουν τον προγραμματιστή. Επιπλέον αποτελεί μια εισαγωγή σε έννοιες που συναντιούνται συχνά στο χώρο, και μπορεί να μπερδέψουν τον αμύητο χρήστη.

Ας σημειωθεί ότι για απλοποίηση, πολλοί όροι δεν χρησιμοποιούνται με τον αυστηρά τυπικό ορισμό τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

--MikeX 16:23, 25 Νοεμβρίου 2008 (UTC)


Server Configuration για hg με Apache

Το Mercurial, ή για συντομία hg, είναι ένα distributed revision control system. Έχει σαν στόχο την απλότητα στην χρήση αλλά και ταυτόχρονα την αξιοπιστία και την απόδοση. Για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε σε ένα project πολλοί προγραμματιστές βασισμένοι στο hg πρέπει να μπορούν να βλέπουν το repository μας και άλλοι. Αυτό το άρθρο είναι ένα HOW-TO για να ρυθμίσουμε τον apache να "μοιράζει" τα repositories του hg.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

SESC

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες για το compile μίας σειράς εργαλείων (GNU toolchain) που επιτρέπουν τη συγγραφή προγραμμάτων για τον επεξεργαστή MIPS και την εκτέλεση αυτών μέσω του προσομοιωτή SESC.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Κάρτες ασύρματου δικτύου RTL8187B (πχ. toshiba laptops) σε ubuntu

Μετά από ένα απλό install του ubuntu οι κάρτες RTL8187B είναι ανύπαρκτες για το σύστημα. Κι αυτό γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει driver για linux (για την ακρίβεια υπάρχει μόνο για έναν kernel). Τη λύση μας τη δίνει το Ndiswrapper που αναλαμβάνει να χρησιμοποιήσει τον driver για windows στο σύστημά μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Μια πρόταση για κοινούς home καταλόγους μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων

Χωρίς να εξετάσουμε το γιατί, έτσω ότι στον ίδιο υπολογιστή έχουμε εγκατεστημένα 2 διαφορετικές διανομές του linux ή ακόμα και δύο διαφορετικές εκδόσεις της ίδιας διανομής. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν πολύ βολικό να μπορούσαμε να διατηρούμε τις αλλαγές στο home μας από την μία εγκατάσταση στην άλλη. Πολλές διαφορετικές λύσεις είναι εφαρμόσιμες, εδώ όμως θα περιγράψω τι έκανα εγώ και δούλεψε για πάρα πολύ καιρό.

Ποίο είναι το πρόβλημα

Η προφανής λύση να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο κατάλογο για home και στην μία και στην άλλη διανομή είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε προβλήματα. Συνήθως δύο διανομές θα έχουν διαφορετικές εκδόσεις των προγραμμάτων και είναι πολύ συχνό το φαινόμενο παλιότερες εκδόσεις να μην μπορούν να διαβάσουν σωστά τις ρυθμίσεις των νεότερων.

Η πρότασή μου

Αυτό που έκανα εγώ ήταν, αντί να έχω κοινό home να έχω κοινούς πολλούς καταλόγους κάτω από αυτό. Σε αυτό το εγχείρημά μου έκανα μαζική χρήση software links.

Αρχικά έκοψα κι μια τρίτη διαμέρηση στον δίσκο μου, με αρκετό χώρο για να μπορεί να κουβαλάει τα δεδομένα μου. Μιας και δεν θα έβαζα πολλά πράγματα στους μη κοινούς καταλόγούς στα home μου, πήρα όσο χώρο μπορούσα από τις διαμερήσεις των δύο εγκαταστάσεων και τον έδωσα για την καινούρια διαμέρηση που έφτιαξα. Και στις δύο εγκαταστάσεις φρόντισα η καινούρια διαμέρηση να προσαρτήται στην ίδια διαδρομή, το /local.

# mount <big_storage_device> /local

Το δεύτερο βήμα ήταν να πάω στο home της μίας εγκατάστασης και να φτιάξω ένα link από αυτό τον κατάλογο, /local, καπου στο home μου. Με αυτό τον τρόπο αν ποτέ ήθελα να αλλάξω σημείο προσάρτησης απλά θα έπρεπε να αλλάξω ένα link.

$ ln -s /local ~/local

Στη συνέχεια ήθελα να μεταφέρω του καταλόγους που σκόπευα να μοιράζομαι ανάμεσα στις δύο εγκαταστάσεις

$ mv ~/Desktop ~/local/Desktop
$ ln -s local/Desktop ~/Desktop
$ mv ~/Documents ~/local/Documents
$ ln -s local/Documents ~/Documents
$ mv ~/Pictures ~/local/Pictures
$ ln -s local/Pictures ~/Pictures
$ mv ~/Music ~/local/Music
$ ln -s local/Music ~/Music
$ mv ~/Videos ~/local/Videos
$ ln -s local/Videos ~/Videos
$ mv ~/Incoming ~/local/Incoming
$ ln -s local/Incoming ~/Incoming

Πέρα από τα δεδομένα μου όμως ήθελα να μοιράζομαι και τις ρυθμίσεις κάποιων εφαρμογών. Ήξερα εκ των προτέρων ότι οι εφαρμογές αυτές υπήρχαν και στις δύο εγκαταστάσεις και ότι οι ρυθμίσεις τους ήταν συμβατές και με τις δύο εκδόσεις.

$ mv ~/.mozilla -> ~/local/dot.mozilla
$ ln -s local/dot.mozilla ~/.mozilla
$ mv ~/.thunderbird ~/local/dot.thunderbird
$ ln -s local/dot.thunderbird ~/.thunderbird
$ mv ~/.openoffice.org2 ~/local/dot.openoffice.org2
$ ln -s local/dot.openoffice.org2 ~/.openoffice.org2

Χρήσιμο ακόμα θα ήταν να είχα προσβάσιμα και από τις δύο εγκαταστάσεις μου τα ssh κλειδιά μου και τα gpg πιστοποιητικά μου

$ mv ~/.ssh ~/local/dot.ssh
$ ln -s local/dot.ssh ~/.ssh
$ mv ~/.gnupg ~/local/dot.gnupg
$ ln -s local/dot.gnupg ~/.gnupg

Και επειδή τρέχω GNOME και μου αρέσει να έχω σε όλες τις εγκαταστάσεις την ίδια εμφάνιση αποφάσισα να μοιραστώ και τα θέματα, τα εικονίδια και τις γραμματοσειρές μου. Ειδικά τα εικονίδια είναι αρκετός όγκος για να τα αφήσω να υπάρχουν και στις δύο εγκαταστάσεις (όχι ότι δεν ψιλοπειράζω και τα θέματα :)).

$ mv ~/.themes ~/local/dot.themes
$ ln -s local/dot.themes ~/.themes
$ mv ~/.icons ~/local/dot.icons
$ ln -s local/dot.icons ~/.icons
$ mv ~/.fonts ~/local/dot.fonts
$ ln -s local/dot.fonts ~/.fonts

Το ίδιο έκανα και για κάθε άλλη εφαρμογή που θα ήθελα να μοιράζομαι και μπορούσα να το κάνω λόγω συμβατών εκδόσεων. Αν σας έχει προβληματίσει γιατι βάζω το πρόθεμα dot. σε κάθε φάκελο που μετακινώ η απάντηση είναι απλή. Έτσι, γιατί δεν θέλω να υπάρχουν κρυφά αρχεία μέσα στον κοινό φάκελο.

$ mv ~/.aMule ~/local/dot.aMule
$ ln -s local/dot.aMule ~/.aMule

Και κάτι τελευταίο αλλά χρήσιμο. Στις διανομές που είναι βασισμένες στο Debian, ο φάκελος των ρυθμίσεων για τον Thunderbird ονομάζεται .mozilla-thunderbird αντί .thunderbird. Πρακτικό είναι να κάνουμε ένα link από τον ένα φάκελο στον άλλο (ανάλογα ποιον έχουμε).

 $ ln -s ~/.mozilla-thunderbird ~/.thunderbird

Και για να μην ξεχνιόμαστε, έκανουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή μου, μπήκα στην δεύτερη εγκατάσταση και έκανα κάτι ανάλογο.

# mount <big_storage_device> /local
$ ln -s /local ~/local

Μετακίνησα ότι ήθέλΑ από το ~/Desktop αυτής της εγκατάστασης στο κοινό local/Desktop

$ mv ~/Desktop/* ~/local/Desktop

Το έσβησα

$ rm -rf ~/Desktop

Και έφτιαξα το link.

$ ln -s local/Desktop ~/Desktop

Την ίδια διαδικασία ακολούθησα και για κάθε άλλο φάκελο που μετέφερα. Βέβαια μερικά πράγματα δεν γίνεται να μεταφερθούν, όπως για παράδειγμα οι ρυθμίσεις του firefox και του thunderbird.

Συμβουλές

 • Και στις δύο εγκαταστάσεις οι χρήστες πρέπει να έχουν το ίδιο username, uid και gid, και όλα τα κοινά αρχεία πρέπει να ανήκουν στον χρήστη με αυτό το username, uid και gid.
 • Όσο πιο γρήγορα μετά την εγκατάσταση της διανομής γίνει αυτή η διαδικασία τόσο πιο εύκολη είναι η συνένωση των όμοιων καταλόγων.
 • Προφανώς δεν υπάρχει κάτι που μας περιορίζει σε δύο μόνο εγκαταστάσεις :-)
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Ελεύθερο Λογισμικό: Ένα ψηφιακό φάντασμα πλανιέται πάνω από τον «ελεύθερο ανταγωνισμό»

Άρθρο των ΑΝ.Α.Φ.Η. στο Μεμβλίαρο IX, Απρίλης 2008


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Server Configuration για SVN με Apache

Για το subversion και την χρήση του μάθαμε από την αντίστοιχη παρουσίαση, της οποίας οι διαφάνειες βρίσκονται εδώ. Όμως για να μπορούν και άλλοι να επικοινωνήσουν με το repository, είναι απαραίτητο να στήσετε περαιτέρω έναn svn server.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

EMPIX

Το άρθρο αυτό εξηγεί πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το εκπαιδευτικό λειτουργικό σύστημα EMPIX που παρέχεται στο μάθημα "Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων", μέσα από GNU/Linux, και δίνει συμβουλές για να γίνει ευκολότερη η ανάπτυξη κώδικα για τις σχετικές ασκήσεις. Όλα τα βοηθητικά προγράμματα που αναφέρονται είναι διαθέσιμα σε μια σύγχρονη διανομή GNU/Linux όπως Debian ή Ubuntu.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Linux Basics

Σε αυτό το άρθρο θα γίνει σύντομη εισαγωγή σε έννοιες και συστήματα απαραίτητα για την εργασία με λειτουργικά βασισμένα στο UNIX (*BSD, GNU/Linux, SunOS, κ.α.).


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Sopcast live streaming για debian/ubuntu

Με τα παρακάτω βηματάκια μπορούμε να έχουμε live streaming μέσω sopcast στο δικό μας debian/ubuntu σύστημα (δώστε champions league στο λαό:-)). Many thanks 2 antonis_wrx!


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Φόρτωση modules και firmware για broadcom ασύρματες κάρτες

Στο άρθρο αυτό περιγράφονται οδηγίες για εγκατάσταση και ρύθμιση μερικών καρτών broadcom. Η υποστήριξη για κάρτες BroadCom δεν είναι πολύ καλή στο GNU/Linux, καθώς η εταιρεία δεν εκδίδει τις προδιαγραφές των καρτών της. Αναλόγως το chipset μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο open source, reversed engineered driver, η κάποιος non-free driver me ndiswrapper.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Δημιουργία πακέτων deb από πηγαίο κώδικα

Τα πακέτα .deb είναι πακέτα εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τον διαχειριστή πακέτων του Debian και είναι στην ουσία archives τα οποία περιέχουν τα εκτελέσιμα αρχεία, τις βιβλιοθήκες και την τεκμηρίωση για ένα προγραμμα η μία σουίτα σχετικών προγραμμάτων. Το .deb πακέτο περιέχει δυο συμπιεσμένα tar archives, το ένα περιέχει τις πληροφορίες ελέγχου, και το άλλο τα ίδια τα δεδομένα. Η διαχείριση των πακέτων deb γίνεται μέσω του προγράμματος dpkg, και σε ανώτερο επίπεδο, μέσω του διαχειριστή πακέτων των debian-based διανομών.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Διόρθωση του flash plugin στο Ubuntu Gutsy (7.10)

Χειροκίνητη εγκαντάσταση του flash plugin στο Ubuntu Gutsy (7.10)

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Παρουσίαση bash/sed/awk

Το scripting σε bash, σε συνδυασμό με το sed και το awk, αποτελεί ένα πολύ δυνατό εργαλείο για κάθε διαχειριστή Unix. Επιπλέον μπορεί να αυτοματοποιήσει εύκολα και γρήγορα πολλές καθημερινές εργασίες ενός απλού χρήστη.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Make tutorial

Όταν έχουμε ένα μεγάλο project με πολλά αρχεία πηγαίου κώδικα είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε από μόνοι μας. Χρειαζόμαστε κάποιο εργαλείο που θα αυτοματοποιεί κάπως την διαδικασία. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι και το make. Αυτός ο οδηγός φιλοδοξεί να σας βοηθήσει να χειρίζεστε το make να γράφετε modular Makefiles.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Ελληνικα στο TeX/LaTeX με το XeTeX

Μέχρι πριν λίγο καιρο ήταν σχετικά περίπλοκο να γράψει κανείς Ελληνικά στο TeX/LaTeX. Όχι πια.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Εναλλακτικό ελεύθερο λογισμικό για την σχολή ΑΤΜ ΕΜΠ

Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε εναλλακτικό ελεύθερο λογισμικό που σχετίζεται με τη Σχολή και το επάγγελμα του Τοπογράφου γενικότερα. Συμπληρώστε τη λίστα.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Ubuntu 7.10 / Official ATI drivers / Compiz-fusion

Οι τελευταίοι drivers της ΑΤΙ περιέχουν επιτέλους και το AIGLX που μας επιτρέπει να τρέξουμε το compiz fusion χωρίς την χρήση του ενοχλητικού XGL. Παρακάτω είναι ένας οδηγός για το πως τα κατάφερα να παίξει στον υπολογιστή μου σε διανομή Ubuntu 7.10.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

CPU Power Management

Όταν ο φόρτος εργασίας του επεξεργαστή ειναι μικρός, δεν είναι ανάγκη να “τρέχει” στην μέγιστη δυνατή συχνότητα,οπότε αν το μοντέλο του CPU μας το υποστηρίζει μπορούμε να το ρυθμίσουμε να λειτουργεί σε χαμηλότερη συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Επιτάχυνση εκκίνησης προγραμμάτων με prelinking

Η μέθοδος του prelinking μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του χρόνου εκκίνησης των προγραμμάτων. Μάθετε πώς μπορείτε να αυξήσετε τις επιδόσεις της εγκατάστασης linux στον υπολογιστή σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

TCP/IP Basics

Μερικά βασικά στοιχεία της σουίτας TCP/IP και άλλων πρωτοκόλλων που είναι απαραίτητα για την ενασχόληση με τα δίκτυα υπολογιστών. Περιγράφονται οι έννοιες των MAC Address, Transmission Control Protocol (TCP), Internet Protocol (IP), DNS, Routing, DHCP και ICMP.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

The dotCommunist Manifesto

Μετάφραση του dotCommunist Manifesto. Eben Moglen, Ιανουάριος 2003

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

O Δεκάλογος του Καλού Νέου Χρήστη Linux

Παρακάτω αναφέρoνται επιγραμματικά μερικές αρχές που θα κάνουν τους νέους χρήστες Linux να απολαύσουν την εμπειρία τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Distcc

Ο distcc μας επιτρέπει να μοιράσουμε τη μεταγλώττιση κώδικα C, C++, Objective C ή Objective C++ σε πολλά μηχανήματα μέσω δικτύου. Ο παραγόμενος κώδικας δεν διαφέρει από μια τοπική μεταγλώττιση.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Σύντομη εισαγωγή στο Ελεύθερο Λογισμικό

Τον Ιανουάριο βγήκαν στην αγορά τα Windows Vista και για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχει μια μεγάλη μάζα χρηστών, αλλά και επαγγελματιών, που είναι αρνητικά προδιατεθειμένη σε μια νέα πρόταση της Microsoft. Η κριτική επικεντρώνεται στο υψηλό κόστος, τις υψηλές απαιτήσεις σε υλικό και στην υιοθέτηση ολοένα και πιο περιοριστικών για τον χρήστη πολιτικών, όπως το DRM (Digital Rights Management).

Ήδη από τη δεκαετία του '80, ως φυσική αντίδραση στην ίδια νοοτροπία παραγωγής λογισμικού, έχει δημιουργηθεί το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Άδειες Ελεύθερου Λογισμικού και Πατέντες

Το ελεύθερο λογισμικό πιθανόν να μην είχε φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα, χωρίς μέτρα αυτοπροστασίας του. Το σημαντικότερο ίσως είναι το Copyleft που εμπνεύστηκε ο Richard Stallman, και υλοποίησε πρωτίστως με την άδεια GPL (GNU General Public License). Ένας συγγραφέας ελεύθερου λογισμικού δημοσιευμένο σε GPL στηρίζεται στο νομικό καθεστώς του Copyright, ορίζοντας το πρόγραμμα πνευματική του ιδιοκτησία, με την προϋπόθεση όμως ότι θα παραμείνει ελεύθερο προς αναδιανομή και ανοιχτό. Εν ολίγοις, η GPL καλύπτει όλες τις παραπάνω ελευθερίες, αλλά επιπλέον υποχρεώνει όποιον θέλει να αναδιανείμει το πρόγραμμα ή μια βελτιωμένη έκδοση του, να χρησιμοποιήσει πάλι GPL. Έτσι εξασφαλίζονται η διαιώνιση των ελευθεριών και προστατεύονται νομικά οι δημιουργοί του.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

"Free Software" και "Open Source"

Το ελεύθερο λογισμικό πηγάζει από την κουλτούρα των hackers, η οποία γεννήθηκε σε πανεπιστήμια όπως το MIT και το Berkeley τις δεκαετίες του '60 και του '70, με έντονες επιρροές από τους hippies και τον αναρχισμό. Στους hackers άρεσε να δίνουν έξυπνες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα και έγραφαν λογισμικό γιατί το χρειάζονταν και θεωρούσαν απόλυτα φυσιολογικό να μοιράζονται κώδικα και τεχνογνωσία.

Όταν όμως οι εταιρίες άρχισαν να αντιλαμβάνονται το λογισμικό ως προιόν, στα προγράμματα εμφανίστηκαν σημειώσεις για τα πνευματικά δικαιώματα. Δεν ήταν πλέον δεδομένη η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα και κατά συνέπεια ούτε η δυνατότητα να μελετηθεί, να τροποποιθεί, και να μοιραστεί το λογισμικό. Για να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση ο Richard Stallman ίδρυσε το 1983 το GNU project, μια απόπειρα να υλοποιηθεί ένα ολόκληρο ελεύθερο λειτουργικό σύστημα από το μηδέν.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ. Ιούλιος 1007

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005, καμιά δεκαπενταριά φοιτητές του Πολυτεχνείου μαζεύτηκαν στην Πολυτεχνειούπολη για να κουβεντιάσουν. Στο τέλος της συνάντησης είχαν βάλει στοχο να ξεκινήσουν μια κοινότητα στο ΕΜΠ με σκοπό την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού. Από την αρχή η κοινότητα όρισε τους στόχους της: Να έχει μια δικτυακή παρουσία, όπου όποιος έχει τη φαγούρα να ασχοληθεί με το ελεύθερο λογισμικό να βρίσκει ένα φιλικό περιβάλλον. Να διοργανώνει εκδηλώσεις μέσα στο ΕΜΠ για να κάνει γνωστό το ελεύθερο λογισμικό. Να κρατάει επικοινωνία με τις αδερφούλες της, τις αντίστοιχες κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Και βέβαια να προωθεί την ακαδημαική χρήση του ελεύθερου λογισμικού.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Είμαι αρχάριος. Τι θα μπορώ να κάνω με το linux;

Το linux είναι ένα υπερπλήρες λειτουργικό σύστημα που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Για μερικά από τα πάντα όμως χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο.

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Χρήση VirtualBox Image

Κατά τη διάρκεια του workshop την Παρασκευή 15/6 (δείτε το πρόγραμμα στη σελίδα Ελεύθερο Λογισμικό και Εναλλακτικές Τεχνολογίες) θα είναι διαθέσιμο έτοιμο για χρήση με το VirtualBox image του Debian. Το image περιλαμβάνει Debian 4.0 (Etch) με γραφικό περιβάλλον εργασίας Gnome και πολλά από τα πακέτα που θα παρουσιαστούν. Το Virtualbox είναι μια ολοκληρωμένη x86 virtualization λύση, με ελεύθερο το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ

Fosstux.png

Η Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ είναι μια ομάδα φοιτητών με στόχο την διάδοση και την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σκοπός μας δεν είναι η προώθηση κάποιου συγκεκριμένου ελεύθερου λειτουργικού συστήματος, ούτε η εναντίωση σε κάποια εταιρεία ή ιδιόκτητο πακέτο λογισμικού.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Αναρχία και Πηγαίος Κώδικας

Μετάφραση από το Anarchy and Source Code του Christian Imhorst


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Euro sign

Στο άρθρο αυτό περιγράφονται τα βήματα για την ενεργοποίηση εισαγωγής του συμβόλου του Ευρώ (), από το πληκτρολόγιο, σε γραφικό περιβάλλον.

Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε Debian GNU/Linux (sid).

Σημείωση: Από την έκδοση 1.6 του Xorg και μετά, τα βήματα που περιγράφονται στον οδηγό αυτό δεν είναι απαραίτητα, καθώς υποστήριξη για το Euro και πολυτονικά ελληνικά έχει ενσωματωθεί στο νέο layout. Απλά εισάγουμε το σύμβολο με Alt gr + e ή Alt gr + 5. Λεπτομέρειες στο http://simos.info/blog/archives/886.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Ελληνικά στο Gentoo Linux

Tο παρακάτω άρθρο είναι ένας οδηγός για την εγκατάσταση και ενεργοποίηση των Ελληνικών στο Gentoo linux

Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Κάτι δεν πάει καλά με τα Microsoft Windows Vista

Το νέο λειτουργικό της Microsoft, τα Windows Vista, είναι ένα τεράστιο βήμα πίσω για τις ελευθερίες σας.


Μετάφραση από το http://badvista.fsf.org/what-s-wrong-with-microsoft-windows-vista


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Εγκατάσταση Ubuntu Linux 6.10 αναλυτικά με εικόνες

Η εγκατάσταση μιας διανομής GNU/Linux είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ένας καινούργιος υποψήφιος χρήστης. Τις περισσότερες φορές υπάρχει η καλή διάθεση για ενασχόληση, αλλά παράγοντες όπως απειρία στην εγκατάσταση λειτουργικών συστημάτων και φόβος πρόκλησης ζημιών αποθαρρύνουν. Η διανομή Ubuntu GNU/Linux έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε αυτό το κοινό, έχοντας απλουστεύσει την διαδικασία εγκατάστασης και διαχείρισης του συστήματος. Η επίδειξη που ακολουθεί αποδεικνύει την παραπάνω θέση.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

User Mode Linux

Θα χρησιμοποιήσουμε το User Mode Linux (UML) για να τρέξουμε ένα πλήρες Linux σύστημα (guest) ως ένα σύνολο διεργασιών του βασικού μας συστήματος. Εφαρμογές αρκετές, ενδεικτικά:

 • Πολλοί virtual servers στο ίδιο φυσικό σύστημα, απομονωμένοι μεταξύ τους.
 • Ευκολότερο και ασφαλέστερο kernel (και όχι μόνο) development και debugging.
 • Μπορούμε να αποκτήσουμε ένα ολόκληρο δίκτυο για δοκιμές με έναν υπολογιστή.

Το User Mode Linux δεν είναι η μόνη virtualization τεχνική. Άλλες ελεύθερες λύσεις που δεν μας περιορίζουν σε Linux guests είναι:

 • Το KVM (Kernel Virtual Machine) που μπαίνει στον 2.6.20 πυρήνα και χρησιμοποιεί τα virtualization extensions τελευταίων επεξεργαστών (AMD-V, Intel VT-X).
 • To Xen, το οποίο χρησιμοποιεί Paravirtualization. Τα λειτουργικά συστήματα που τρέχουμε πρέπει να γίνουν port σε ένα hypercall ABI του ΧΕΝ, ενώ αμετάβλητα λειτουργικά (ακόμα και Windows) μπορούν πλέον να τρέξουν με την βοήθεια των virtualization extensions.
 • Το Virtualbox, μια έκδοση του οποίου απελευθερώθηκε πολύ πρόσφατα.

Όσα διαβάζετε εδώ έχουν δοκιμαστεί με Slackware host και guest συστήματα με πυρήνα 2.6.19.2 αλλά προφανώς μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε διανομή. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος δημιουργίας του image για το guest σύστημα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Mutt Guide

Ο οδηγός αυτός φιλοδοξεί να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε τον γραφικό σας mail client από μια σειρά παραδοσιακών Unix εργαλείων με επίκεντρο τον Mutt. Προσωπικά μου κίνητρα για την μετάβαση αυτη η περαιτέρω μείωση της χρήσης του ποντικιού, η χρήση ενός καλού editor κειμένου όπως ο Vim και για e-mail, η πρόσβαση στο γραμματοκιβώτιό μου από οπουδήποτε μέσω SSH (όχι, το webmail για πολλούς λόγους δεν είναι λύση), η αποδοτικότερη ταξινόμηση μεγάλου όγκου μηνυμάτων από λίστες ταχυδρομείου. Το κείμενο σίγουρα περιέχει λάθη και με δεδομένο το αρκετά φρέσκο δικό μου setup οι διορθώσεις είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες ;-).


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

WMII howto

Ο WMII (Window Manager Improved 2) είναι ένας δυναμικός διαχειριστής παραθύρων για το X11 περιβάλλον. Υποστηρίζει τόσο κλασική, όσο και δυναμική διαχείριση παραθύρων με εκτεταμένο έλεγχο από το πληκτρολόγιο. Είναι δυνατός ο έλεγχος του μέσω του συστήματος αρχείων. Αντικαθιστά το πρότυπο του χώρου εργασίας με μια προσέγγιση βασισμένη σε ετικέττες. Η φιλοσοφία του είναι μινιμαλιστική και στόχος είναι ποτέ να μην ξεπεράσει τις 10000 γραμμές κώδικα, εξασφαλίζοντας απλότητα και σαφήνεια. Δημιουργός του ο Anselm Garbe.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Counter Strike Server και client σε Ubuntu Linux

Επειδή το linux είναι και για gamers, ας δούμε πως μπορούμε να παίξουμε Counter Strike και να στήσουμε και τον δικο μας CS server. Οι παρακάτω οδηγίες είναι για Ubuntu, αλλά τα ίδια ισχύουν και για άλλες διανομές, με εξαίρεση τον τρόπο εγκατάστασης του wine.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Δυο λόγια για τις πατέντες λογισμικού

Το θέμα των πατεντών λογισμικού, παρά τα όσα καθυσηχαστικά ακούγονται από διάφορα στόματα, σαφώς και ΔΕΝ έχει κλείσει για την Ευρώπη. Απλά τελείωσε ο πρώτος γύρος, που ευτυχώς ήταν νικηφόρος για τους υπέρμαχους του ελεύθερου λογισμικού. Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες προσπάθειες να περάσει το θέμα.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

H εντολή mount και το αρχείο /etc/fstab

Τα αρχεία σε ένα σύστημα GNU/Linux (και γενικά σε συστήματα Unix), είναι οργανωμένα σε μια ιεραρχική δομή καταλόγου (hierarchical directory structure), όμοια με τα Windows, που όμως ακολουθεί το Filesystem Hierarchy Standard (FHS). Αποτελούν δηλ. μια δενδροειδή δομή από καταλόγους (folders ή φάκελοι σε ορολογία Windows) που μπορεί να περιέχουν αρχεία ή άλλους καταλόγους. Ο πρώτος κατάλογος στο σύστημα αρχείων ονομάζεται root directory και παριστάνεται ως /. Σε αντίθεση με τα Windows, οι διάφορες αποθηκευτικές συσκευές δεν παριστάνονται με drive letters (C:\, D:\, κλπ), αλλά αποτελούν ειδικά αρχεία (block special devices) τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προσαρτηθούν σε καποιον κατάλογο, ώστε να γίνουν ορατά τα περιέχομενα τους. Αυτό γίνεται με την εντολή mount και αυτοματοποιείται από το αρχείο fstab .


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Read/Write Αccess απο Linux σε Windows και αντίστροφα

Μπορώ να έχω πρόσβαση απο Linux σε αρχεία που βρίσκονται σε partition των Windows,και απο Windows σε partition του Linux;

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση,πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για τα συστήματα αρχείων που το κάθε λειτουργικό υποστηρίζει.

 • Τα Windows απ την έκδοση NT και μετά(2000,XP) χρησιμοποιούν το NTFS(New Technology File System) ως standard σύστημα αρχείων,ενώ υποστηρίζουν και το σύστημα αρχείων FAT που χρησιμοποιούσαν προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού.
 • Απ την αλλη,το βασικό σύστημα αρχείων που χρησιμοποιει το Linux είναι το ext2/3fs.Το Linux υποστηρίζει επίσης και άλλα συστήματα αρχείων(reiserfs,XFS,JFS,και FAT).

Και τώρα ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στην ερώτηση. Μπορώ να έχω πρόσβαση:


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Ελληνικά σε κονσόλα στο Debian GNU/Linux

Το παρόν άρθρο καλύπτει την πλήρη υποστήριξη ελληνικών στην κονσόλα σε σύστημα Debian GNU/Linux. Η ρυθμίσεις αυτές προορίζονται κυρίως για συστήματα που χρησιμοποιούνται ως file servers, όπου συνήθως δεν υπάρχει λόγος να εγκατασταθεί ο Xserver, ενώ στον δίσκο του συστήματος υπάρχουν αρκετά αρχεία και φάκελοι με ελληνικά ονόματα. Συνεπώς, δεν περιέχονται πληροφορίες για την ρύθμιση των ελληνικών σε γραφικό περιβάλλον, όπως το Gnome και το KDE.

Στις οδηγίες που ακολουθούν, όπου μπροστά από την εντολή υπάρχει το σύμβολο # σημαίνει ότι η εντολή πρέπει να εκτελεστεί από τον χρήστη root. Αντιστοίχως, όπου υπάρχει το σύμβολο $ η εντολή εκτελείται από τον χρήστη για τον οποίο εφαρμόζετε την συγκεκριμένη ρύθμιση.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Επιλογή διανομής Linux

Αποφασίσατε να δοκιμάσετε το linux; Θέλετε να δοκιμάσετε μία διαφορετική διανομή από αυτή που έχετε ήδη; Έχετε πελαγώσει με την πληθώρα των διανομών; Το άρθρο αυτό θα προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει λίγο το πεδίο και να σας δώσει μία εικόνα των κυριότερων διανομών που κυκλοφορούν. Πριν εξετάσουμε τις διανομές, ας πούμε κάποια βασικά για τις διανομές.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

FreeDOS στον QEMU

Ένας μικρός οδηγός για την εκτέλεση του FreeDOS μέσω του εξομοιωτή qemu, που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που χρειάζεται να τρέξουμε παλιές εφαρμογές για DOS, μέσα από GNU/Linux (πχ. MASM).


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Ελεύθερο Λογισμικό-Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

Οι όροι "Ελεύθερο Λογισμικό" ("Free Software") και "Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα" ("Open Source Software") αναφέρονται σε προγράμματα των οποίων ο πηγαίος κώδικας είναι προσβάσιμος σε άτομα εκτός της εταιρείας παραγωγής τους και συνεργατών της. Οι όροι αυτοί δεν αναφέρονται σε λογισμικό που διατίθεται δωρεάν (freeware) καθώς το ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοικτού κώδικα μπορεί να έχει (μεγάλη) τιμή πώλησης, ενώ αντίθετα υπάρχουν πολλά πακέτα "δωρεάν" λογισμικού των οποίων ο πηγαίος κώδικας είναι μη προσβάσιμος σε άτομα εκτός της εταιρείας παραγωγής. Στον αντίποδα βρίσκεται το "κλειστό" (closed source) ή "ιδιοταγές" (proprietary) λογισμικό, του οποίο ο πηγαίος κώδικας παραμένει κρυφός σε τρίτα άτομα (συμπεριλαμβανομένων των χρηστών του λογισμικού). Το τελευταίο μοντέλο ακολουθούν οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες λογισμικού, όπως η Microsoft, η Adobe, η EA Games, η Oracle κλπ.

Το ελεύθερο λογισμικό αντιμετωπιζόταν ως και πριν δέκα χρόνια ως μια ιδεαλιστική προσπάθεια κάποιων "ρομαντικών" που δεν απέβλεπαν σε οικονομικά ωφέλη και προτιμούσαν την αναγνώριση στην κοινότητα των hacker από μια καλοπληρωμένη θέση σε μια από τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού. Σιγά σιγά όμως, και σε αυτό συντέλεσε κυρίως η συνειδητοποίηση του ότι το λογισμικό δεν αποτελεί προϊόν αλλά υπηρεσία, το ανοικτό λογισμικό άρχισε να θεωρείται ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να αποφέρει πολύ μεγαλύτερα κέρδη, πιο αξιόπιστες υπηρεσίες και περισσότερες ευκαιρείες απ'ότι το κλειστό λογισμικό. Μετά το 2000, παρατηρείται μια έκρηξη ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες, καθώς όλο και περισσότερες "ανοίγουν" πλέον τον κώδικα των προγραμμάτων τους (IBM, Sun, Apple) αλλά και δηλώνουν ανοικτή προτίμηση σε προγράμματα ανοικτού κώδικα (Pixar, Dell). Η ανάλυση του μοντέλου ανάπτυξης βασιζομένου στο ανοικτό λογισμικό γίνεται σε άλλο κείμενο.

Τελευταία, η ιδέα του ανοικτού λογισμικού έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς υπηρεσιών. Έτσι, πλέον, ακούμε για "ανοικτό" hardware (που στην ουσία έγκειται σε δημοσιοποίηση του κώδικα VHDL ή Verilog που παράγει το εν λόγω κύκλωμα), "ανοικτό" φορμά αρχείων, "ελεύθερη" βιβλιογραφία/τεκμηρίωση κλπ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

3D και Gnome Hacks

Θα προσθέσουμε στο Gnome ένα uber-cool functionality που δεν είναι τίποτα περισσότερο από eye candy για να το παίζουμε γαμάτοι στους φίλους μας: θα βάλουμε το Gnome να αλλάζει μεταξύ των desktops κάνοντας ενα 3D "άλμα" (δεν ξέρω αν αυτή είναι καλή περιγραφή, αλλά τέλος πάντων).

Το σύστημα μου είναι ένα P4 στα 2GHz με 512MB RAM και με κάρτα γραφικών Asus A9250 (ATI). Το λειτουργικό σύστημα είναι Ubuntu 6.06 Dapper Drake και έχω τους default drivers για την κάρτα γραφικών (όχι τους proprietary της ATI). Προφανώς η διαδικασία που περιγράφω είναι για το Ubuntu μου, αλλά φαντάζομαι σε Debian θα ειναι πανομοιότυπη και δεν μπορώ να φανταστώ τεράστιες διαφορές σε άλλες διανομές.

Θα χρησιμοποιήσουμε το 3ddesk και το gconf-editor. (σημείωση: στo Ubuntu 6.10 Edgy Eft, το πακέτο ονομάζεται πλέον 3ddesktop).


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.

Εναλλακτικό ελεύθερο λογισμικό για την σχολή ΗΜΜΥ ΕΜΠ

Το ελεύθερο λογισμικό είναι ένα υπερπολίτιμο εργαλείο για κάθε ηλεκτρολόγο μηχανικό. Παρακάτω παραθέτουμε μια (ημιτελή) λίστα με χρήσιμα ελεύθερα προγράμματα για τους φοιτητές της σχολής ΗΜΜΥ ΕΜΠ.


Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε όλα τα άρθρα.