Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Αναθεώρηση της 18:55, 7 Οκτωβρίου 2014 υπό τον Sycamore (Συζήτηση | συνεισφορές)

(διαφορά) ←Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεώτερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Fosstux.png

Η Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ είναι μια ομάδα φοιτητών με στόχο την διάδοση και την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σκοπός μας δεν είναι η προώθηση κάποιου συγκεκριμένου ελεύθερου λειτουργικού συστήματος, ούτε η εναντίωση σε κάποια εταιρεία ή ιδιόκτητο πακέτο λογισμικού.

Τι είναι Ελεύθερο Λογισμικό

Σήμερα το λογισμικό βρίσκεται παντού γύρω μας, από τα κινητά τηλέφωνα και τους προσωπικούς υπολογιστές έως τις μεταφορές και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Το λογισμικό υπάρχει για να εκτελέιται από τις μηχανές, πριν όμως φτάσει στην μηχανή προηγείται η συγγραφή του πηγαίου κώδικα (σειρά εντολών που αποτελούν το πρόγραμμα και είναι κατανοητές από τον άνθρωπο).

Ως ελεύθερο λογισμικό ορίζεται αυτό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό. Προφανώς τα δικαιώματα τροποποίησης και μελέτης του λογισμικού προϋποθέτουν την πρόσβαση των χρηστών στον πηγαίο κώδικά του.

Σε αντίθεση, πολλά δημοφιλή (κλειστά) προγράμματα όχι μόνο δεν παρέχουν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα αλλά στην άδεια χρήσης απαγορεύουν ρητά την αντιγραφή, αναδιανομή, καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση τους. Κάτι ανάλογο με το τελευταίο στα αυτοκίνητα θα ήταν να απαγορευόταν όχι μόνο οποιαδήποτε τροποποίηση της μηχανής αλλά και το άνοιγμα του καπό.

Γιατί Ελεύθερο Λογισμικό;

Θεωρούμε αναγκαία την επέκταση της χρήσης του ελεύθερου λογισμικού από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πολυτεχνείου. Η εκπαίδευση των νέων μηχανικών με βάση το κλειστό λογισμικό οδηγεί σε οικονομική εξάρτηση το εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά μακροπρόθεσμα και την κοινωνία.

Πιστεύουμε πως η μη διαθεσιμότητα του πηγαίου κώδικα του κλειστού λογισμικού θέτει ζητήματα ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων. Γνωρίζοντας ότι η σημασία του λογισμικού για την κοινωνία συνεχώς αυξάνεται, επιδιώκουμε τον συλλογικό του έλεγχο. Ο ανοιχτός κώδικας (μέσω του ελεύθερου λογισμικού) δίνει σημαντική ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύουμε ότι το μοντέλο του κλειστού λογισμικού παρεμποδίζει την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι η ανταλλαγή γνώσης. Θεωρούμε με αυτή την έννοια ασύμβατο το κλειστό λογισμικό με τον ρόλου του Πολυτεχνείου. Η χρήση, λοιπόν, ελεύθερου λογισμικού θα έχει ως συνέπεια μηχανικούς που γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και ικανούς να επιλέξουν την καλύτερη εναλλακτική λύση για ένα πρόβλημα.

Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ

Η κοινότητά μας θα επιδιώξει την διάδοση του ελεύθερου λογισμικού στον χώρο του Πολυτεχνείου με την διαδικτυακή αλλά και φυσική της παρουσία σε αυτόν, προσφέροντας τεχνική υποστήριξη σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο αλλά και διοργανώνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Τί προσφέρει η κοινότητα;

Η κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ προσφέρει πολλές υπηρεσίες για φοιτητές ΕΜΠ και μη, που υποστηρίζονται από τα ίδια τα μέλη της. Κύριο μέρος της κοινότητας είναι η αίθουσα της στη Πολυτεχνειούπολη. Ο καθένας μπορεί να κανονίσει παρουσιάσεις, workshops, ακόμα και να δουλέψει σε κάποιο project του στην αίθουσα (αρκεί να υπάρξει συνεννόηση με κάποιον κλειδοκράτορα για να παραμείνει ανοιχτή η αίθουσα).

Ακόμη, μπορείτε:

  • να συζητήσετε στο forum
Εδώ συζητάμε θέματα της κοινότητας, του Πολυτεχνείου, του ελεύθερου λογισμικού, και άλλα. Εδώ επίσης μπορείτε να ζητάτε βοήθεια για όποιο σχετικό πρόβλημα έχετε!
  • να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες των συμφοιτητών μας στην mailing list
Ο γενικός και εύκολος τρόπος επικοινωνίας με όλη τη Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού. Εδώ ανακοινώνει όποιος θέλει ό,τι θέλει σχετικά με τη κοινότητα και το ελεύθερο λογισμικό
  • να διαβάσετε άρθρα στο wiki
τα άρθρα γράφονται από φοιτητές για φοιτητές. Αν πιστεύετε ότι έχετε να προσφέρετε γνώση στο wiki, είστε ελεύθεροι να κάνετε όποια προσθήκη θέλετε.
  • να κάνετε IM account στον XMPP server μας
το XMPP είναι ένα ανοιχτό πρωτόκολλο επικοινωνίας IM. Με αυτό μπορείτε να επικοινωνείτε με άλλα άτομο στο διαδίκτυο, δωρεάν και με ασφάλεια μέσω του server μας.
  • να δημιουργήσετε repositories στο git server μας
Οδηγίες για το GitLab και για το git.


όλα βασισμένα σε Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.