Βοήθεια:Περιεχόμενα

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Για αναλυτικές οδηγίες επισκεφθείτε το αντίστοιχο section του MediaWiki (εν μέρει μεταφρασμένο και στα ελληνικά). Εξίσου χρήσιμο είναι και το markup cheatsheet της Wikipedia.

Επιπλέον, καλό είναι να ξέρετε για τα Templates, και την ενσωμάτωση σελίδων.

Τέλος, έχουν εγκατασταθεί ορισμένα extensions για το Mediawiki. Μπορείτε να δείτε τα extensions που είναι διαθέσιμα στην ειδική σελίδα Special:Version. Αν θεωρείτε απαραίτητο κάποιο επιπλέον extension, μπορείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον από τους administrators του wiki για την εγκατάσταση του.

Πως να δημοσιεύσετε νέο άρθρο

Ok, μπορεί να είναι λίγο overkill ένα ολόκληρο HOWTO για τη δημοσίευση, αλλά επειδή τα άρθρα μας θέλουμε να είναι κατηγοριοποιημένα και ταυτόχρονα να είναι διαθέσιμα σαν RSS feed, αυτοί είναι οι κανόνες:

Ας πούμε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε το άρθρο που λέγεται "Linux rulez". Γράφουμε τον τίτλο του άρθρου στο πεδίο της αναζήτησης, και πατάμε Μετάβαση. Εφόσον το άρθρο δεν υπάρχει ήδη, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα με ένα κόκκινο link που μας προτρέπει να δημιουργήσουμε το άρθρο. Το ακολουθούμε και βγαίνουμε σε μια νέα σελίδα, όπου γράφουμε το κείμενο του άρθρου μας.

Καλό θα ήταν να το φορμάρουμε με wiki markup ώστε να μην χρειαστεί να το κάνει κάποιος άλλος για εμάς, να μάθουμε wiki markup και να μπορούμε να κάνουμε edit το δικό μας wiki, το shmmywiki ή τη wikipedia.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε το άρθρο μας να έχει μια μικρή εισαγωγή, κάτι το οποίο είτε θα περιγράφει το άρθρο μας είτε θα μπορεί να παρουσιαστεί σαν περίληψη του. Φροντίζουμε αυτό το κομμάτι να μην είναι μεγαλύτερο από 5-6 γραμμές.

Στην αρχή του κομματιού που επιλέξαμε για εισαγωγή προσθέτουμε τη γραμμή

 <onlyinclude>

και στο τέλος του κομματιού, τη γραμμή

 </onlyinclude>

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι στο RSS feed από το άρθρο μας θα εμφανίζεται μόνο η εισαγωγή και όχι όλο το άρθρο.

Στο τέλος του άρθρου προσθέτουμε τη γραμμή

 [[Κατηγορία:Όλα]]

ώστε το άρθρο που ανεβάσαμε να προστεθεί στην σελίδα που έχει όλα τα άρθρα μαζεμένα. Αν εμπίπτει σε κάποια από τις υπάρχουσες υποκατηγορίες, τις προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο, π.χ. αν είναι κάποιου είδους οδηγός για αρχάριους χρήστες:

 [[Κατηγορία:Όλα]]
 [[Κατηγορία:Οδηγοί]]
 [[Κατηγορία:Αρχάριοι]]

Σώζουμε το άρθρο μας.

Αν θέλουμε το άρθρο να εμφανιστεί στα RSS feeds, πηγαίνουμε στη σελίδα Last Articles και την κάνουμε edit. Στην κορυφή (ΠΡΟΣΟΧΗ: πάνω από το αμέσως προηγούμενο άρθρο και κάτω από το tag <startFeed />) προσθέτουμε τη γραμμή

{{subst:MakeArticle | Linux rulez}}

και σώζουμε. Αυτό το τελευταίο βήμα είναι απαραίτητο για να είναι το άρθρο μας διαθέσιμο με RSS. Θα αντικαταστήσει το κείμενο μας με το κατάλληλο πρότυπο που περιέχει υπογραφή και timestamp, που χρειάζονται για το RSS, προσοχή στο subst:, είναι απαραίτητο. Για λεπτομέρειες κοιτάξτε τα αντίστοιχα templates, Template:MakeArticle και Template:Article.

Αυτό ήταν. Σας ευχαριστούμε για την συμβολή σας!

Πως να δημοσιεύσετε νέα είδηση

Προσοχή, μην αφαιρέσετε τα tags <startFeed/> και <endFeed/>.

Για να δημοσιεύσουμε νέα είδηση στην αρχική σελίδα, επεξεργαζόμαστε τη σελίδα Νέα η οποία φορτώνεται αυτόματα στην αρχική. Οι ειδήσεις πρέπει να γράφονται με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να υπάρχει συνοχή, και να εμφανίζονται σωστά στο RSS feed των ειδήσεων. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιείται το πρότυπο Template:MakeNews. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν σωστά τα timestamps στο RSS feed.

Όταν επισυνάπτεται μία εικόνα, είναι πιθανό να χαλάσει η διάταξη των επικεφαλίδων και η εικόνα να επικαλύπτει την προηγούμενη είδηση. Για αυτό το λόγο, όταν η είδηση περιέχει εικόνα, πρέπει ανάμεσα στη νέα και την παλιά είδηση να τοποθετούμε τον κώδικα <br clear=all>.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των ειδήσεων γίνει πολύ μεγάλος ή σε αλλαγή ακαδημαϊκής χρονιάς, οι ειδήσεις πρέπει να μεταφέρονται στο Αρχείο ειδήσεων.

Προσοχή, μην αφαιρέσετε τα tags <startFeed/> και <endFeed/>, και μην τα μεταφέρετε στο αρχείο ειδήσεων.