Σύντομη ιστορία της Κοινότητας, Ιούλιος 2007

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2005, καμιά δεκαπενταριά φοιτητές του Πολυτεχνείου μαζεύτηκαν στην Πολυτεχνειούπολη για να κουβεντιάσουν. Στο τέλος της συνάντησης είχαν βάλει στοχο να ξεκινήσουν μια κοινότητα στο ΕΜΠ με σκοπό την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού. Από την αρχή η κοινότητα όρισε τους στόχους της: Να έχει μια δικτυακή παρουσία, όπου όποιος έχει τη φαγούρα να ασχοληθεί με το ελεύθερο λογισμικό να βρίσκει ένα φιλικό περιβάλλον. Να διοργανώνει εκδηλώσεις μέσα στο ΕΜΠ για να κάνει γνωστό το ελεύθερο λογισμικό. Να κρατάει επικοινωνία με τις αδερφούλες της, τις αντίστοιχες κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Και βέβαια να προωθεί την ακαδημαική χρήση του ελεύθερου λογισμικού.

'Εξι μήνες μετά την πρώτη συνάντηση, τον Μάιο του 2006, η νεαρή Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ έκανε την πρεμιέρα της με μια εκδήλωση με θέμα το ελεύθερο λογισμικό και τα πνευματικά δικαιώματα στην κατειλημμένη Πολυτεχνειούπολη. Της πήρε έξι μήνες να κάνει αυτό το πρώτο βήμα. Το επόμενο της πήρε λιγότερο. Τον Αύγουστο απέκτησε δικτυακό σπίτι και από εκεί και μετά, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν το δρόμο τους, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να μαζεύονται στην δικτυωμένη πλέον κοινότητα.

Το καινούριο έτος την βρήκε ορεξάτη. Αρχίσε να παίζει: ονομάσε “burnfest” μια εκδήλωση όπου μαζευόμαστε σε ένα σημείο με τους υπολογιστές μας και γράφουμε σε όποιον ενδιαφερθεί CD ή DVD με ελεύθερο λογισμικό. Ένα διήμερο τέτοιο burnfest το Νοέμβριο, που συνέπιπτε στρατηγικά με την υποδοχή των πρωτοετών Ηλεκτρολόγων, έφερε στην κοινότητα φρέσκους ανθρώπους και άρχισε να την κάνει περισσότερο γνωστή μέσα στο Πολυτεχνείο. Το παιχνίδι συνεχίστηκε με αυτό που ονομάσε “labfest”. Το πρώτο labfest έγινε το Δεκέμβριο στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ όπου η κοινότητα παρουσίασε θέματα από το πώς εγκαθίσταται ένα Ubuntu, μέχρι το πώς γράφουμε στοιχειώδη προγράμματα και το πώς κάνουμε compile έναν kernel (αν δεν ξέρετε τι είναι αυτό αλλά έχετε τη φαγούρα να μάθετε, περάστε από τη σελίδα της κοινότητας).

Με μια μικρή στάση για μια εκδήλωση στο κατειλημμένο παλιό Πολυτεχνείο το Μάρτιο, η κοινότητα ρίχτηκε με τα μούτρα στη διοργάνωση της έως τώρα πιο φιλόδοξης δράσης της, την ημερίδα με θέμα “Ελεύθερο Λογισμικό και Εναλλακτικές Τεχνολογίες” που έγινε τον Μάιο. Η κοινότητα φιλοξενήσε μια αξιοπρεπέστατη αντιπροσωπεία της σχετικά μικρής αλλά δυναμικής Ελληνικής κοινότητας των ανθρώπων που ασχολούνται με το ελεύθερο λογισμικό σε μια ολόκληρη μέρα γεμάτη ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια για θέματα σχετικά με πρακτικές, νομικές και θεωρητικές όψεις του ελεύθερου λογισμικού αλλά και σχετικά με τους ανθρώπους και τις ομάδες που το αναπτύσσουν και το χρησιμοποιούν.

Η Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ είναι ανοιχτή σε κάθε φοιτητή που ενδιαφέρεται σε οποιοδήποτε επίπεδο για το ελεύθερο λογισμικό. Το δικτυακό σπίτι της, με πάνω από 250 μέλη, είναι στη διεύθυνση https://foss.ntua.gr ("foss" να σημαίνει "free & open source software") ενώ κάθε Πέμπτη, από τις 15:00 μέχρι τις 18:00, παιδιά της κοινότητας κάνουν ανοιχτές συναντήσεις στο Υπολογιστικό Κέντρο της σχολής Ηλεκτρολόγων, στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

May the Source be with you.

https://foss.ntua.gr