Κάτι δεν πάει καλά με τα Microsoft Windows Vista

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
BadVista no littering.png

Το νέο λειτουργικό της Microsoft, τα Windows Vista, είναι ένα τεράστιο βήμα πίσω για τις ελευθερίες σας.


Το νέο λογισμικό συνήθως σας επιτρέπει να κάνετε περισσότερα με τον υπολογιστή σας. Τα Vista, ωστόσο, έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τι μπορείτε να κάνετε.

Τα Vista εφαρμόζουν νέες μορφές "Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων" (Digital Rights Management ή απλά DRM). Το DRM ακριβέστερα ονομάζεται Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (Digital Restrictions Management), γιατί είναι μια τεχνολογία που τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και οι εταιρίες υπολογιστών προσπαθούν να μας επιβάλλουν, ώστε να ελέγχουν πως θα χρησιμοποιούνται οι υπολογιστές μας.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Bruce Schneier το εξηγεί μεστά:

Τα Windows Vista περιλαμβάνουν ένα σύνολο λειτουργιών που δεν χρειάζεστε. Οι λειτουργίες αυτές θα κάνουν τον υπολογιστή σας λιγότερο αξιόπιστο και ασφαλή. Θα κάνουν τον υπολογιστή σας ασταθή και ποιο αργό. Θα προκαλέσουν προβλήματα τεχνικής υποστήριξης. Ίσως απαιτήσουν να αναβαθμίσετε μέρος των περιφερειακών και το υπάρχον λογισμικό. Και αυτές οι λειτουργίες δεν θα κάνουν τίποτα χρήσιμο. Στην πραγματικότητα δουλεύουν εναντίων σας. Είναι λειτουργίες ψηφιακής διαχείρισης περιεχομένου που ενσωματώθηκαν στα Vista με εντολή της βιομηχανίας τυ θεάματος - και δεν έχετε τη δυνατότητα να τις αρνηθείτε.

Το DRM δίνει ισχύ στη Microsoft και στα Μεγάλα Media

  • Aποφασίζουν ποια προγράμματα μπορείτε ή όχι να χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας.
  • Aποφασίζουν ποιες λειτουργίες του υπολογιστή ή του λογισμικού σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε στιγμή.
  • Σας αναγκάζουν να εγκαταστήσετε νέα προγράμματα ακόμα και αν δεν θέλετε (και, φυσικά, να πληρώσετε για το προνόμιο)
  • Περιορίζουν την πρόσβασή σας σε συγκεκριμένα προγράμματα, ακόμα και στα αρχεία δεδομένων σας.

Το DRM εφαρμόζεται με τεχνολογικά μέσα. Προσπαθείτε να κάνετε κάτι και οι υπολογιστής σας λέει ότι δεν μπορείτε. Για να είναι αυτό αποτελεσματικό ο υπολογιστής σας πρέπει συνεχώς να παρακολουθεί τι κάνετε. Αυτή η συνεχής παρακολούθηση χρησιμοποιεί υπολογιστική ισχύ και μνήμη και είναι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος για τον οποίο η Microsoft λέει ότι πρέπει να αγοράσετε νεότερο και ισχυρότερο υλικό για να τρέξετε τα Vista. Θέλουν να αγοράσετε νέο υλικό όχι επειδή το χρειάζεστε, αλλά γιατί ο υπολογιστής σας το χρειάζεται για να είναι πιο αποτελεσματικός στο να περιορίζει τι κάνετε.

Η Microsoft και άλλες εταιρίες υπολογιστών μερικές φορές αναφέρονται σε αυτούς τους περιορισμούς ως "Trusted Computing". Δεδομένου ότι έχουν σχεδιαστεί ώστε ο υπολογιστής σας να σταματήσει να εμπιστεύεται εσάς και να αρχίσει να εμπιστεύεται τη Microsoft, αυτοί οι περιορισμοί ακριβέστερα λέγονται "Treacherous Computing".

Ακόμα και αν αγοράσετε νόμιμα τα Vista, δεν σας ανήκουν

Τα Windows Vista, όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις των Windows, είναι ιδιόκτητο λογισμικό: το νοικιάζετε με μια άδεια που σε μεγάλο βαθμό περιορίζει πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, και χωρίς πηγαίο κώδικα, ώστε κανείς εκτός από τη Microsoft να μην μπορεί να αλλάξει ή ακόμη και να επιβεβαιώσει τι πραγματικά κάνει.

Η Microsoft το λέει καλύτερα:

Το λογισμικό ενοικιάζεται, δεν πωλείται. Αυτή η συμφωνία σας δίνει μόνο ορισμένα δικαιώματα χρήσης του λογισμικού. Η Microsoft διατηρεί όλα τα άλλα δικαιώματα. Εκτός και αν ο εφαρμόσιμος νόμος σας δίνει περισσότερα δικαιώματα παρά τον περιορισμό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό μόνο όπως ρητά επιτρέπει αυτή η συμφωνία. Κάνοντας αυτό, πρέπει να είστε σύμφωνοι με οποιουσδήποτε τεχνικούς περιορισμούς στο λογισμικό σας επιτρέπουν να το χρησιμοποιήσετε μόνο με συγκεκριμένους τρόπους.

Για να γίνει ακόμη πιο μπερδεμένο, άδειες από διαφορετικές εκδόσεις των Vista έχουν διαφορετικούς περιορισμούς. Μπορείτε να διαβάσετε όλες τις άδειες στο http://www.microsoft.com/about/legal/useterms/default.aspx.

Είναι δύσκολο να διαβάσετε τις άδειες, και αυτός είναι συχνά ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν διαφωνούν με αυτές. Αλλά αν δεν αρχίσουμε να διαφωνούμε θα χάσουμε πολύτιμες ελευθερίες. Εδώ μερικοί από τους ηλίθιους περιορισμούς που θα βρείτε διαβάζοντας:

  • Αν το αντίγραφο σας των Vista ήρθε με την αγορά ενός νέου υπολογιστή, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο με το συγκεκριμένο μηχάνημα, για πάντα.
  • Αν αγοράσατε τα Vista σε ένα κατάστημα και τα εγκαταστήσατε σε ένα μηχάνημα που σας ανήκει, πρέπει να τα αφαιρέσετε πλήρως από αυτό το μηχάνημα πριν τα εγκαταστήσετε σε κάποιο άλλο.
  • Δίνετε στη Microsoft το δικαίωμα, μέσω προγραμμάτων όπως το Windows Defender, να διαγράψει προγράμματα που αποφασίζει ότι είναι spyware από το σύστημά σας.
  • Δέχεστε η Microsoft να σας παρακολουθεί, μέσω του συστήματος "Windows Genuine Advantage". Αυτό το σύστημα προσπαθεί να αναγνωρίσει στιγμιότυπα αντιγραφής που η Microsoft θεωρεί ότι είναι ανεπίτρεπτη. Δυστυχώς, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αυτό το σύστημα ήδη μπερδεύτηκε σε περισσότερες από 500000 περιπτώσεις.

Το ελεύθερο λογισμικό όπως το GNU/Linux δεν απαιτεί να συμβιβαστείτε με αυτούς τους παράλογους όρους. Λέγεται ελεύθερο λογισμικό γιατί είστε ελεύθεροι να κάνετε όσα αντίγραφα θέλετε και να τα μοιραστείτε με όσους φίλους θέλετε. Κανείς δεν θα σας παρακολουθεί και δεν θα σας αποκαλέσει κατά λάθος κλέφτη.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την ελευθερία σας

Σε εξέλιξη είναι μια μάχη μεταξύ αυτών που εκτιμούν την ελευθερία και εταιρίες όπως η Microsoft που θέλουν να βγάλουν κέρδος αφαιρώντας την ελευθερία σας. Το DRM και οι παράλογες άδειες είναι στο επίκεντρο της μάχης αυτής. Σας παρακαλούμε να έρθετε μαζί μας στην πλευρά της ελευθερίας λέγοντας όχι στα Windows Vista και σε άλλα προιόντα που υποστηρίζουν DRM, αλλά και στο ιδιόκτητο λογισμικό συνολικά. Αντί για αυτά, χρησιμοποιήστε ελεύθερο λογισμικό, χωρίς DRM όπως το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux. Μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας εξασφαλίζοντας ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες σας δεν θα περιοριστούν τώρα ή στο μέλλον.

Ενώ όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας γίνεται ψηφιακό, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε τις ψηφιακές μας ελευθερίες όπως πάντα δουλεύαμε για να προστατέψουμε την ελευθερία μας να εκφραστούμε ελεύθερα στον έντυπο και προφορικό λόγο.


Μετάφραση από το http://badvista.fsf.org/what-s-wrong-with-microsoft-windows-vista