Επεξεργαστές Κειμένου

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Οι επεξεργαστές κειμένου παίζουν ένα κεντρικό ρόλο στη συγγραφή κώδικα, και η σωστή επιλογή και χρήση τους μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη στην παραγωγικότητα του προγραμματιστή. Οι περισσότεροι σύγχρονοι επεξεργαστές κειμένου έχουν ισάξιες δυνατότητες, και συχνά η επιλογή τους είναι υποκειμενικό ζήτημα, γεγονός που οδηγεί σε ατελείωτους Editor Wars. Δημοφιλέστεροι πάντως ανάμεσα στους προγραμματιστές ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού φαίνεται να παραμένουν οι Vim και Emacs, σε βαθμό μάλιστα που έχουν δημιουργηθεί extensions για δημοφιλή προγράμματα όπως ο Firefox που εξομοιώνουν τη συμπεριφορά τους (vimperator, conkeror).

vim

Ο vim είναι μια αρκετά βελτιωμένη έκδοση του vi, του de-facto Unix editor. Στόχος του είναι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα του χρήστη, και είναι ιδανικός για την επεξεργασία κώδικα, και όχι μόνο.

emacs

Ο emacs, το αντίπαλο δέος του vim στους Editor Holy Wars, είναι εξίσου δημοφιλής για επεξεργασία κώδικα. Χρησιμοποιεί τη δική του διάλεκτο Lisp (Emacs Lisp) για την επέκταση των δυνατοτήτων του, και η πληθώρα των διαθέσιμων επεκτάσεων τον καθιστά τουλάχιστον ένα υπερπλήρες IDE. Αρκετά δημοφιλής είναι και ο Xemacs.

kate

Ο KDE Advanced Text Editor είναι ένας από τους πιο δυνατούς editors με "συμβατικό" interface, και επομένως αρκετά δημοφιλής σε νέους χρήστες, που συχνά πελαγώνουν με editors σαν τον vim ή τον emacs που χρειάζονται την απομνημόνευση αρκετών συνδυασμών πλήκτρων, ακόμα και για βασικές λειτουργίες όπως η αντιγραφή και επικόλληση κειμένου.

gedit

Σε αντιστοιχία με τον Kate αλλά χτισμένο πάνω στο GNOME library, ο gedit έχει ένα αρκετά μινιμαλιστικό και απλό interface, που όμως αντανακλά μάλλον αρνητικά στις δυνατότητες του σαν editor για προγραμματισμό.

scribes

Άλλος ένας editor για GNOME με στόχο την απλότητα, o scribes ξεχωρίζει με την διαφορετική του προσέγγιση, που στοχεύει στην αυξημένη παραγωγικότητα του χρήστη, με "έξυπνο" completion και χρήση templates για τη γρήγορη συμπλήρωση εκφράσεων που χρησιμοποιεί συχνά ο χρήστης (π.χ. κατά τον ορισμό δομών, συναρτήσεων κλπ).

acme

Μια αρκετά πρωτότυπη προσέγγιση στην επεξεργασία κειμένου και τη διεπαφή με το χρήστη, o Acme φαίνεται να έχει επηρεάσει τη νέα γενιά δυναμικών tiling window manager, σαν τον wmii και τον xmonad, αλλά δεν φαίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής έξω από τον κύκλο των χρηστών plan9 ή inferno.

diakonos

Ένα αρκετά νέο project, γραμμένο σε Ruby, ο diakonos είναι ένας text-mode editor που στοχεύει στην ευκολία χρήσης, χωρίς όμως να χάνει σε δύναμη σε σχέση με editors σαν τον vim ή τον emacs.

notepad++, notepad2

Όπως δηλώνουν τα ονόματα τους οι δύο αυτοί editors για Windows χτίζουν πάνω στο γνώριμο interface του Notepad, αλλά προσθέτουν τα περισσότερα από τα καλούδια που περιμένει κάποιος από έναν editor για προγραμματισμό.