Εγκατάσταση driver για το Sagem F@st 800/840

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το άρθρο που ακολουθεί βοήθησε γενιές και γενιές νέων χρηστών, αλλά πλέον έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Πιθανότατα θα μπορέσετε να λύσετε το πρόβλημά σας εδώ.. Επίσης δοκιμάστε εδώ και εδώ.

Βοηθήστε μας να κρατήσουμε επίκαιρα τα άρθρα του wiki, φτιάχνοντας ένα λογαριασμό και επεξεργαζόμενοι τα αντίστοιχα τμήματα.

Το Sagem Fast 800/840 είναι από τα πιο κοινά adsl modem αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Η υποστήριξή του μέχρι πρότεινως από την κοινότητα του GNU/Linux παρουσίαζε προβλήματα, όμως τα περισσότερα έχουν λυθεί. Μάλιστα η εγκατάσταση του δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις, είναι όμως χειροκίνητη και στις πιο αυτοματοποιημένες και φιλικές προς τον νέο χρήστη διανομές. Ο παρακάτω οδηγός είναι μια βήμα προς βήμα ανάλυση της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσει ο κάτοχος ενός Sagem Fast 800/840. Στο τέλος του άρθρου υπάρχει αυτοματοποιημένο script, προτείνεται όμως να διαβάσετε και τον οδηγό, τόσο για να αποκτήσετε εμπειρία, όσο και για να διευκολυνθεί η επίλυση προβληματών σε περίπτωση που κάτι δεν δουλέψει.

Γενικά

Η διαδικασία χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη: αρχικά πρέπει να εγκαταστήσουμε το firmware του modem στον υπολογιστή και εν συνεχεία να δημιουργήσουμε την σύνδεση. Ξεκινήστε συνδέοντας το modem τόσο στη usb θύρα, όσο και στο τηλέφωνο. Σε όλη την διαδικασία θα δουλέψουμε από κονσόλα και ως root, για αυτό και αρχικά θα δώσουμε

$ su

και τον κωδικό του χρήστη root.

Πρώτα θα πρέπει να ελέγξουμε ότι ο πυρήνας του συστήματος είναι νεότερος από τον 2.6.16 ώστε να υποστηρίζει το module ueagle-atm μέσω του οποίου το modem επικοινωνεί με το σύστημα. Για αυτό δίνουμε

# uname -r

Αν ο πυρήνας είναι παλαιότερος θα πρέπει να τον αναβαθμίσουμε, ανάλογα με την διανομή η διαδικασία διαφέρει.

Τώρα θα πρέπει να κατεβάσουμε το firmware από την διέυθυνση http://eagle-usb.org/ueagle-atm/non-free/ (η τελευταία έκδοση είναι η 1.1) ***, και να το αποσυμπιέσουμε στο /lib/firmware/ueagle-atm. Για αυτό δίνουμε

# mkdir -p /lib/firmware/ueagle-atm
# tar xzf ueagle-data-1.1.tar.gz
# cp -a ueagle-data-1.1/* /lib/firmware/ueagle-atm

Στη συνέχεια πρέπει να φορτώσουμε το ueagle-atm module (ανάλογο του driver στα windows) στον πυρήνα δίνοντας:

# modprobe ueagle-atm

Για να δούμε ότι λειτούργησε σωστά η φόρτωση, για αυτό θα διαβάσουμε το τέλος του αρχείου /var/log/messages (ή /var/log/messages.log για κάποιες διανομές)

# tail -n 2 /var/log/messages

Εδώ υπάρχουν δυστυχώς δύο περιπτώσεις: η καλή και η κακή. τα modem της Sagem δεν είναι όλα ίδια μεταξύ τους. Η εταιρία διαθέτει 4 γενιές του ίδιου μοντέλου. Το κακό για εμάς είναι ότι η 4η γενιά, τα λεγόμενα E4, μπορούν αυτή τη στιγμή να λειτουργήσουν μόνο με τις εκδόσεις 2.6.7.10 και 2.6.7.11 του kernel.

Αν λοιπόν σας εμφανιστεί το παρακάτω (ο κωδικός της έκδοσης firmware διαφέρει ανάλογα το είδος της γραμμής, εδώ για PSTN):

usb 1-1: [ueagle-atm] modem operational
usb 1-1: [ueagle-atm] ATU-R firmware version : 44e2ea17

τότε δεν έχετε την 4η γενιά του Sagem.

Ενώ αν εμφανιστεί το παρακάτω

[17179696.316000] [ueagle-atm] driver ueagle 1.3 loaded
[17179696.316000] usbcore: registered new driver ueagle-atm

τότε δυστυχώς σας έτυχε Sagem έκδοση 4.

οπότε χρειαζόμαστε κάποια επιπλέον βήματα:

Sagem E4

Ubuntu Edgy (Πυρήνας 2.6.17)

Αν έχετε Ubuntu Edgy (6.10) ή γενικά τον πυρήνα 2.6.17_10-2.6.17_11 τότε κατεβάστε τα πακέτα http://eagleedgy.site.voila.fr/ueagle4firmware_2.6.17_10_386.deb για τον kernel 2.6.7.10 http://eagleedgy.site.voila.fr/ueagle4firmware_2.6.17_11_386.deb για τον kernel 2.6.7.11

- Άν έχετε kernel 2.6.17.10, εγκαταστήστε το πακέτο με την εντολή

#dpkg -i ueagle4firmware_2.6.17_10_386.deb

- Άν έχετε kernel 2.6.17.11, εγκαταστήστε και τα δύο πακέτα με τις εντολές

#dpkg -i ueagle4firmware_2.6.17_10_386.deb
#dpkg -i ueagle4firmware_2.6.17_11_386.deb

Ubuntu Feisty (Πυρήνας 2.6.20)

Αν έχετε Ubuntu Feisty (7.04) ή γενικά έναν από τους "καινούργιους" πυρήνες 2.6.20-15 ή 2.6.20-16 τότε κατεβάστε από τα παρακάτω αρχείο αυτό που αντιστοιχεί στον πυρήνα σας: http://eagleedgy.c-webhosting.org.nyud.net:8080/deb/ueagle4-feisty-2.6.20-15-generic.deb http://eagleedgy.c-webhosting.org.nyud.net:8080/deb/ueagle4-feisty-2.6.20-16-generic.deb

και εν συνεχεία εγκαταστείστε το με την εντολή

#dpkg -i ueagle4-feisty-2.6.20-15-generic.deb

ή

#dpkg -i ueagle4-feisty-2.6.20-16-generic.deb

Δημιουργία σύνδεσης

Τελειώσαμε την εγκατάσταση του firmware, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν έχει σημασία. Δοκιμάστε να βγάλετε και να ξαναβάλετε το usb καλώδιο του modem. Αν όλα πάνε καλά τότε θα πρέπει να αναβοσβήνουν λίγο τα λαμπάκια και μετά να σταθεροποιηθούν. Αν όχι, δοκιμάστε να κάνετε ένα restart και δείτε αν θα αναβοσβήσουν.

Όταν όλα έχουν πάει καλά και τα δύο LED του Sagem θα έχουν αναβοσβήσει για λίγο και θα έχουν σταθεροποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το modem συγχρονίστηκε με το DSLam (προσοχή χρειάζεται γιατί το pwr LED φωτίζει μέρος του adsl LED και μπορεί κανείς να μπερδευτεί).

Προχωρούμε στην δημιουργία της σύνδεσής μας. Εδώ περιγράφεται η διαδικασία για σύνδεση PPPoA, που είναι αυτό που επιλέγουν οι περισσότεροι χρήστες.

Αρχικά δημιουργούμε με τον text editor της αρεσκείας μας (vi προφανώς!) το /etc/ppp/peers/ueagle-atm, το οποίο πρέπει να περιέχει τα εξής:

user "username"
plugin pppoatm.so 8.35
llc-encaps
noipdefault
usepeerdns
defaultroute
persist
noauth

και μετά προσθέτουμε στο αρχείο /etc/ppp/pap-secrets το εξής:

"username" ueagle-atm "password"

όπου στα παραπάνω αντί για username και password βάζουμε τα στοιχεία που μας δώθηκαν από τον ISP (χωρίς τα εισαγωγικά!). Τέλος για να συνδεθούμε δίνουμε:

# modprobe pppoatm
# pppd call ueagle-atm

και για να ελέγξουμε ότι η σύνδεση ήταν επιτυχής εκτελούμε:

# ifconfig

και βλέπουμε αν υπάρχει interface ppp0.

Σημείωση Στις τελευταίες διανομές του debian ("etch"), το πακέτο ppp δεν εγκαθίσταται αυτόματα κατά την τυπική εγκατάσταση και συνεπώς τα προηγούμενα βήματα δε μπορούν να γίνουν αμέσως, αφού το πρόγραμμα pppd δεν υπάρχει στον υπολογιστή. Το πρόβλημα αυτό ξεπερνιέται πολύ εύκολα, αν πάτε (π.χ. στο περιβάλλον gnome) στο synaptic package manager και επιλέξετε από εκεί να εκγατασταθεί το πακέτο ppp (το οποίο περιέχεται στο 1ο cd). Μετά από την εγκατάστασή του εκετελείτε κανονικά το παραπάνω βήμα

Αυτόματη σύνδεση στην εκκίνηση

Τέλος, χρήσιμο είναι να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία, έτσι ώστε να συνδέεται αυτόματα σε κάθε φορά που ανοίγουμε τον υπολογιστή. Η διαδικασία διαφέρει ανάλογα την διανομή.

Debian/Ubuntu (και γενικότερα Debian based διανομές)

Ανοίγουμε το αρχείο /etc/network/interfaces και προσθέτουμε στο τέλος τα ακόλουθα:

/etc/network/interfaces
auto ppp0
iface ppp0 inet ppp
provider ueagle-atm


Fedora Core

Ανοίγουμε το αρχείο /etc/rc.local και προσθέτουμε στο τέλος τα ακόλουθα:

/etc/rc.local
modprobe pppoatm
pppd call ueagle-atm


Statistics

Για να δούμε τα χαρακτηριστικά της σύνδεσής μας (Attenuation, Margin), πρέπει να κατεβάσουμε το stats script από το http://svn.gna.org/viewcvs/ueagleatm/trunk/ueagle-utils/debug/ ως stats στο home dir και μετά εκτελούμε τα εξής:

$ chmod +x stats
$ ./stats

Μπορείτε ακόμα να το βάλετε στο /usr/local/bin για να εκτελείται από οποιοδήποτε directory:

# cp stats /usr/local/bin
$ stats

BAH

Πολλοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε αυτό το σημείο, καθώς κατεβάζουν τους drivers από άλλο λειτουργικό σύστημα, και μετά μπαίνοντας στο linux, δεν ξέρουν τι να κάνουν. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, διαβάστε τα παρακάτω: Κατεβάστε το αρχείο στο Desktop του άλλου αυτού λειτουργικού. Μετά, μπαίνοντας στο linux, θα πρέπει να κάνετε mount το partition του άλλου λειτουργικού. Για αυτό διαβάστε το H εντολή mount και το αρχείο /etc/fstab. Επιγραμματικά, ένα

# mkdir /mnt/tmp
# mount -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222 /dev/hda1 /mnt/tmp (ή /dev/sda1, για sata σκληρούς)

μάλλον είναι το σωστό. Κατόπιν, πρέπει να αντιγράψετε το αρχείο των drivers στο linux partition.

αν το άλλο λειτουργικό είναι καινούργιο

# cp /mnt/tmp/Documents\ and\ Settings/All\ Users/Desktop/ueagle-data-1.1.tar.gz ~/

αν το άλλο λειτουργικό είναι παλαιό

# cp /mnt/tmp/windows/Desktop/ueagle-data-1.1.tar.gz ~/

και μετά

# cd ~/

και συνεχίζετε το άρθρο