Εγκατάσταση Ubuntu Linux 6.10 αναλυτικά με εικόνες

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η εγκατάσταση μιας διανομής GNU/Linux είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ένας καινούργιος υποψήφιος χρήστης. Τις περισσότερες φορές υπάρχει η καλή διάθεση για ενασχόληση, αλλά παράγοντες όπως απειρία στην εγκατάσταση λειτουργικών συστημάτων και φόβος πρόκλησης ζημιών αποθαρρύνουν. Η διανομή Ubuntu GNU/Linux έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε αυτό το κοινό, έχοντας απλουστεύσει την διαδικασία εγκατάστασης και διαχείρισης του συστήματος. Η επίδειξη που ακολουθεί αποδεικνύει την παραπάνω θέση.


Σημείωση: Kubuntu

Η διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω είναι σχεδόν ίδια και για το Kubuntu. Το Kubuntu είναι η ίδια διανομή με το Ubuntu, απλά αντί για Gnome χρησιμοποιεί το KDE για default desktop environment και συνακόλουθα έχει κάποιες διαφορές όσον αφορά το ποια προγράμματα περιέχει by default.

Download

Αρχικά, θα πρέπει να κατεβάσετε και να γράψετε σε ένα cd την τελευταία έκδοση του Ubuntu Linux, 6.10, πχ. από εδώεδώ αν έχετε 64bit επεξεργαστή). Αν ούτε εσείς, ούτε κάποιος φίλος σας, έχει γρήγορη σύνδεση, τότε ζητήστε από κάποιος μέλος της κοινότητας να σας δώσει ένα αντίγραφο.

Εγκατάσταση

Στη συνέχεια με ανοιχτό υπολογιστή και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει δίσκος στο σύστημα που να έχει περίπου 10 GB ελεύθερα, τοποθετήστε το cd στο drive. Πιθανότατα θα βγει κάποιο pop-up window που θα σας ρωτάει άμα θέλετε να εγκαταστήσετε κάποιο λογισμικό ανοικτού κώδικα στα windows (firefox, thunderbird, openoffice), αλλά εμείς πηγαίνουμε για το real thing. Οπότε προχωρήστε στην επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Ρύθμιση BIOS

Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να μπείτε στο BIOS του υπολογιστή σας και να ρυθμίσετε την σειρά με την οποία ελέγχει τις συσκευές για λειτουργικό σύστημα, έτσι ώστε να ελέγξει πρώτα το cd και μετά το σκληρό, να αποθηκεύσετε τις ρυθμίσεις αυτές και να κάνετε restart. Άμα η διαδικασία σας είναι άγνωστη και σας φοβίζει, τότε δοκιμάστε την επανεκκίνηση χωρίς αυτό το βήμα - πιθανό να είναι ήδη ρυθμισμένο έτσι όπως το χρειαζόμαστε. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής μπει στο προηγούμενο λειτουργικό σας σύστημα, τότε ζητήστε τη βοήθεια κάποιου εμπειρότερου για να ρυθμίσετε σωστά το BIOS.

Αν όλα πήγαν καλά, τότε θα πρέπει να δείτε την πρώτη εικόνα που περιλαμβάνει το κεντρικό menu επιλογών.

Ubuntu CD menu

Πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση, καλό είναι να ελέγξουμε ότι τα δεδομένα στο cd είναι σωστά. Επιλέξτε το "Check CD for defects.". Αν δε βρει λάθη τότε προχωρήστε κανονικά στην εγκατάσταση.

Ρυθμίσεις πριν την εγκατάσταση

Για να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση επιλέξτε την πρώτη επιλογή. Μετά από διάφορες διαδικασίες φόρτωσης, θα εμφανιστεί το desktop του Gnome,του Desktop Environment που χρησιμοποιεί το Ubuntu. Από εδώ θα επιλέξουμε το εικονίδιο Install.

Αρχικά ζητάει την γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση, εγώ προτιμώ την αυθεντική αγγλική ορολογία.

Βήμα 1ο: Γλώσσα Εγκατάστασης

Έπειτα ζητάει την τοπική ώρα, επιλέξτε Athens.

Βήμα 2ο: Επιλογή τοπικής ώρας

Έπειτα τη διάταξη των πλήκτρων του πληκτρολογίου. Φαντάζομαι η προεπιλογή καλύπτει τους περισσότερους.

Βήμα 3ο: Πληκτρολόγιο

Μετά πρέπει να προσδιορίσετε τα στοιχεία του πρώτου χρήστη του συστήματος.

Βήμα 4ο: Στοιχεία χρήστη

Εδώ αξίζει να αναφερθούμε λίγο περισσότερο στο καινούργιο λειτουργικό που εγκαθιστάτε και τις διαφορές του από τα κυρίαρχα στην αγορά. Σε αντίθεση με τα τελευταία, το GNU/Linux έχει τις ρίζες του σε μια εποχή που δεν υπήρχαν προσωπικοί υπολογιστές, μια εποχή που πολλοί χρήστες μοιράζονταν έναν υπολογιστή μέσω πολλών προσωπικών terminals.

Ο καθένας είχε δικό του χώρο στο σύστημα και περιορισμένες εξουσίες πάνω σε αυτό. Απόλυτη εξουσία πάνω στο σύστημα είχε μόνο ένας χρήστης, o root user, που είναι πάντα αυτός που φροντίζει για την ευρυθμία του συστήματος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Ubuntu ξεφεύγει από την κλασσική προσέγγιση των GNU/Linux και οι αρχικές του ρυθμισεις δεν έχουν ξεχωριστό root και user λογαριασμούς. Αντίθετα, κατά την διάρκεια του installation φτιάχνουμε ένα πρώτο user λογαριασμό, ο οποίος μπορεί να έχει δικαιώματα υπερχρήστη στο μηχάνημα χορηγώντας τον προσωπικό του κωδικό.

Συμπληρώστε λοιπόν την περιγραφή του πρώτου χρήστη, το username και το password του, καθώς και το όνομα του υπολογιστή.

Partitions

Το επόμενο βήμα είναι και το δυσκολότερο. Θα πρέπει να φτιαχτούν κατατμήσεις στο δίσκο για να εγκατασταθεί το Ubuntu. Το GNU/Linux δεν μπορεί να συνυπάρχει στο ίδιο partition με άλλο λειτουργικό σύστημα και δεν χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα αρχείων με τα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα.

Πριν προχωρήσουμε πρέπει να δούμε πώς "βλέπει" το GNU/Linux τους σκληρούς δίσκους του συστήματός μας και γενικά τα διάφορα μέσα αποθήκευσης(CD/DVD drives κλπ...).Στο GNU/Linux κάθε μέσο αποθήκευσης αντιστοιχεί σε ένα ειδικό αρχείο(block device) στο directory /dev/.IDE σκληροί δίσκοι και άλλες συσεκευές αποθήκευσης(συνήθως CD/DVD drives) αναπαριστώνται από αρχεία της μορφής /dev/hda.To /dev/hda αντιστοιχεί στο δίσκο που συνδέεται στο master του πρώτου IDE ελεγκτή,των /dev/hdb στο slave του πρώτου IDE,to /dev/hdc στο master του δεύτερου IDE κλπ.SATA και SCSI δίσκοι και συσκευές(αυτό ισχύει και για USB sticks) αναπαριστώνται από αρχεία της μορφής /dev/sda(/dev/sda για την πρώτη SATA/SCSI συσκευή,/dev/sdb για τη δεύτερη κλπ).

Oι διάφορες κατατμήσεις στους σκληρούς δίσκους αναπαριστώνται και αυτά από αρχεία στο /dev(/dev/hda1 για τη δεύτερη κατάτμηση στον σκληρό που αντιστοιχεί στο /dev/hda,/dev/sdb2 για τη δεύτερη κατάτμηση στον /dev/sdb κλπ...)

Έτσι λοιπόν σε περίπτωση που έχουμε παραπάνω από έναν σκληρούς δίσκους,επιλέγουμε τον σκληρό στον οποίο επιθυμούμε να εγκαταστήσουμε το Ubuntu για να διαμορφώσουμε τις κατατμήσεις ώστε να κάνουμε χώρο για το GNU/Linux.

Ευτυχώς ο εγκαταστάτης είναι αρκετά "έξυπνος" και σαρώνει το σκληρό δίσκο για κατάλληλα μέρη. Αν βρει κάποια κατάτμηση με αρκετό ελεύθερο χώρο, θα εμφανίσει την επιλογή "Resize ...", αν βρει αρκετό κενό, μη διαμορφωποιημένο, χώρο στο δίσκο θα εμφανίσει την επιλογή "Use largest free space". Οι περισσότεροι χρήστες θα θελήσουν να κάνουν Resize το partition όπου βρίσκεται το άλλο τους λειτουργικό σύστημα.

Η επόμενη οθόνη σας καλεί να διαλέξετε το νέο μέγεθος της κατάτμησης. Ο αριθμος που υπάρχει αναφέρεται στο μέγεθος της νέας κατάτμησης που θα περιέχει εξ ολοκλήρου τα δεδομένα της παλαιότερης μεγάλης, οπότε φροντίστε σε σχέση με το συνολικό τωρινό μέγεθος (100%) να αφήσετε έστω 10 GB ελεύθερα. Αν δεν έχετε προβλήματα χώρου μπορείτε να αφήσετε και το προεπιλεγμένο ποσοστό.

Βήμα 5ο: Partitioner

Το στάδιο του resize μπορεί να πάρει αρκετή ώρα. Ο εγκαταστάτης καλείται να ανασυγκροτήσει την επιλεγμένη κατάτμηση, έτσι ώστε το σύνολο της πληροφορίας να συγκεντρωθεί στην αρχή της. Ορίζει νέα κατάτμηση, από την αρχή της τωρινής μέχρι εκεί που έχετε ορίσει με το ποσοστό που επιλέξατε. Κατόπιν δημιουργεί νέες κατατμήσεις στον κενό χώρο που μένει στο τέλος. Υπάρχει περίπτωση να κολλήσει το installation σε αυτό το βήμα ή για κάποιον άλλο λόγω (διακοπή ρεύματος) να χρειαστεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή. Μην φοβηθείτε, η πιθανότητα να χαθεί πληροφορία είναι μικρή.

Εγκατάσταση και Reboot

Όταν τελειώσει το βήμα αυτό, ο εγκαταστάτης θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των πακέτων. Sit back and enjoy.

Βήμα 6ο: Έτοιμοι για εγκατάσταση

Οταν τελειώσει, επιλέξτε το restart και μετά την επανεκκίνηση, βγάλτε το cd.

Βήμα 7ο: Restart και άγιος ο θεός

Θα εμφανιστεί ο grub, πρόγραμμα μέσω του οποίου διαλέγεται κάθε φορά το λειτουργικό σύστημα που θα εκκινήσει. Εδώ βλέπουμε Ubuntu, Ubuntu (safe mode), Memtest (για εντοπισμό προβλημάτων στην RAM) και άλλο λειτουργικό σύστημα. Επιλέξτε το πρώτο.

Grub

Θα συνδεθείτε δίνοντας το username και password που δηλώσατε κατά την εγκατάσταση. Και φτάσαμε επιτέλους στο GNU/Linux από τον σκληρό μας δίσκο :)

Ρυθμίσεις μετά την εγκατάσταση

Ο οδηγός θα μπορούσε να τελειώσει εδώ. Αλλά για να έχουμε ένα σύστημα έτοιμο για χρήση χρειαζόμαστε τουλάχιστον μερικά στοιχεία ακόμα.

Ιnternet

Πρώτα η σύνδεση στο internet. Άν έχετε USB ADSL modem,ρωτήστε στο forum της κοινότητας,ή στο http://ubuntuforums.org για το πώς θα το ρυθμίσετε.Για το ADSL modem που δίνει η Otenet(Sagem Fast 800) κοιτάξτε Εγκατάσταση_driver_για_το_Sagem_F@st_800/840 το άθρο.Αν έχετε ADSL (ethernet) router, μάλλον πρέπει να έχετε ήδη internet μέσω του dhcp. Τέλος, τα dial-up modems πάλι χρειάζονται ψάξιμο.Mε εξωτερικά dial-up modems δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα.Για τα εσωτερικά δείτε εδώ: www.winmodems.org. Για να τα χρησιμοποιήσετε θα χρειαστείτε το πακέτο gnome-ppp (εκτός κι να θέλετε να μπλέξετε με terminal ; ).

Eγκατάσταση προγραμμάτων

Η πρώτη μεγάλη διαφορά που θα δείτε σε σχέση με τα υπόλοιπα λειτουργικά είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της εγκατάστασης/απεγκατάστασης των προγραμμάτων. Εδώ τα προγράμματα βρίσκονται μέσα σε πακέτα (τα οποία είναι απλώς σύνολο αρχείων που χρειάζεται ένα πρόγραμμα ή προσθέτει δυνατότητες σε αυτό) και έχουν ενιαίο εγκαταστάτη, ο οποίος είναι αρκετά έξυπνος ώστε να εγκαθιστά αυτόματα άλλα πακέτα πάνω στα οποία βασίζεται το πρόγραμμα που επιλέγετε.

Όλα αυτά τα πακέτα βρίσκονται σε συγκεκριμένες σελίδες/τοποθεσίες στο internet(repositories) απ όπου ο εγκαταστάτης προγραμμάτων του Ubuntu(synaptic) τα κατεβάζει και τα εγκαθιστά. Πάμε λοιπόν να ρυθμίσουμε τα repositories του synaptic για να μπορέσουμε μετά να εγκαταστήσουμε ό,τι προγράμματα χρειαστούμε.

Αρχικά θα ανοίξουμε ένα terminal από το Applications -> Accesories -> Terminal Εκεί θα γράψουμε

sudo cp -p /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list_backup
sudo gedit /etc/apt/sources.list

H πρώτη γραμμή αντιγράφει το αρχείο sources.list στο sources.list_backup. Η δεύτερη γραμμή λέει "εκτέλεσε το gedit (πρόγραμμα ανάλογο του notepad) ως root(υπερχρήστης) (sudo: superuser do) και άνοιξε το /etc/apt/sources.list". (Το αρχείο /etc/apt/sources.list είναι το αρχείο που περιέχει τις διευθύνσεις στο internet των διάφορων repositories ,έτσι ώστε να "γνωρίζει" το synaptic πού θα πρέπει να ψάξει για πακέτα/προγράμματα).

Το gedit

(Σημείωση: αν έχετε εγκαταστήσει kubuntu (το οποίο χρησιμοποιεί KDE,ως default desktop envirnment),αντί για "sudo gedit /etc/apt/sources.list" γράψτε "sudo kate /etc/apt/sources.list.Eπίσης στο kubuntu ο εγκαταστάτης λέγεται adept και όχι synaptic,αλλά δεν έχουν μεγάλες διαφορές).

Εκεί θα σβήσετε ότι περιέχει και θα αντιγράψετε όσα βρίσκονται στο box από κάτω:

  • μεχρι να γράψουμε το άρθρο για το 7.04, πάρτε τα repositories για την νέα έκδοση

http://users.ntua.gr/el04092/7.04 και για το 7.10 http://users.ntua.gr/el04092/7.10

## Add comments (##) in front of any line to remove it from being checked.  
## Use the following sources.list at your own risk. 

deb http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy main restricted universe multiverse
deb-src http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy main restricted universe multiverse

deb http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-proposed main restricted universe multiverse

## MAJOR BUG FIX UPDATES produced after the final release
deb http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-updates main restricted universe multiverse
deb-src http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-updates main restricted universe multiverse

## UBUNTU SECURITY UPDATES
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security main restricted universe multiverse
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu edgy-security main restricted universe multiverse

## BACKPORTS REPOSITORY (Unsupported. May contain illegal packages. Use at own risk.)
deb http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu edgy-backports main restricted universe multiverse

## PLF REPOSITORY (Unsupported. May contain illegal packages. Use at own risk.)
deb http://medibuntu.sos-sts.com/repo/ edgy free
deb http://medibuntu.sos-sts.com/repo/ edgy non-free
deb-src http://medibuntu.sos-sts.com/repo/ edgy free
deb-src http://medibuntu.sos-sts.com/repo/ edgy non-free
                                                                     
## CANONICAL COMMERCIAL REPOSITORY (Hosted on Canonical servers, not Ubuntu
## servers. RealPlayer10, Opera, DesktopSecure and more to come.) 
deb http://archive.canonical.com/ubuntu edgy-commercial main

## Listen
#deb http://theli.free.fr/packages/ edgy listen

κατόπιν θα πρέπει να εκτελέσετε από terminal τις εντολές:

wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add -
sudo apt-get update

Μετά ανοίγετε το synaptic (System -> Administration -> Synaptic Package Manager) και επιλέγετε: "Reload",μετά "Mark All Upgrades" και τέλος "Apply". Μετά από λίγη ώρα θα έχετε ένα πλήρως αναβαθμισμένο σύστημα(και πολλά χρήσιμα προγράμματα,που μπορείτε να εγκαταστήσετε στη λίστα του synaptics : )

Το Synaptic

ubuntuguide.org

Στο http://ubuntuguide.org έχει έναν πολύ καλό οδηγό για την εγκατάσταση πολλών χρήσιμων προγραμμάτων και γενικά για την ρύθμιση του Ubuntu. Eπίσης έχει 2 προγράμματα(easyubuntu και automatix) τα οποία εγκαθιστούν αυτόματα multimedia codecs,γραμματοσειρές και διάφορα άλλα προγράμματα. Bέβαια στον οδηγό αυτό δεν χρησιμοποιεί γραφικό εγκαταστάτη προγραμμάτων(synaptic ή adept) αλλά χρησιμοποιεί κυρίως το apt,που είναι ο command-line εγκαταστάτης προγραμμάτων,τόσο στο Ubuntu όσο και στο kubuntu. Και πάλι,αν έχετε Kubuntu,αντί για gedit,να γράφετε kate.(ή απλά να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον vi ; )

Άντε καμάρια μου!

Links