Είμαι αρχάριος. Τι θα μπορώ να κάνω με το linux;

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το linux είναι ένα υπερπλήρες λειτουργικό σύστημα που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Για μερικά από τα πάντα όμως χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο.

Θα μπορώ εύκολα

να σερφάρω το Internet

Ο Firefox, o γνωστός ελεύθερος browser, υπάρχει φυσικά και στο linux. Υποστηρίζει εξελιγμένες λειτουργίες, όπως RSS, tabs και popup blocking ενώ μπορεί να επεκταθεί με άπειρα addons, σχεδόν για κάθε ανάγκη.Από το Linux δεν θα μπορούσε να λείπει και o Chrome, η μάλλον ο Chromium, το project δηλαδή απ' όπου αντλεί τον κώδικά του ο Chrome. Υπάρχουν φυσικά εναλλακτικές επιλογές όπως ο Konqueror, o Epiphany και πολλοί άλλοι browsers. Το σερφάρισμα στο linux είναι απλή και εύκολη υπόθεση.

να διαβάζω το email μου

Το Thunderbird είναι το αδερφάκι του Firefox και έχει όλες τις λειτουργίες ενός υπερπλήρους email client ενώ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης των δυνατοτήτων μέσω addons. Από τα πιο δυνατά σημεία του Thunderbird είναι το πολύ υψηλού επιπέδου spam filter. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες προτάσεις για e-mail όπως τα KMail, Ximian Evolution, κ.α..

να τρέχω εφαρμογές γραφείου

Το OpenOffice είναι η πιο γνωστή εναλλακτική και ελεύθερη σουίτα εφαρμογών γραφείου. Χαρακτηρίζεται από πλήρη (και βάλε) λειτουργικότητα, ενώ εκτός της πολύ καλής συμβατότητας με τα αρχεία που παράγει το MS Office, το OpenOffice υποστηρίζει το Open Document Format, το οποίο είναι πλέον το στάνταρ σε όλες τις μεγάλες σουίτες γραφείου.

να επεξεργάζομαι εικόνες

To Gimp είναι ένα ελεύθερο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, με πλήρη λειτουργικότητα για σχεδόν κάθε γραφιστική ανάγκη του απλού χρήστη και του μέσου γραφίστα. Στα δυνατά σημεία του είναι τα φίλτρα του, τα οποία πέρα από τη μεγάλη ποικιλία τους, μπορούν να δημιουργηθούν και από τον ίδιο τον χρήστη, και ο ισχυρός προσανατολισμός του στη δημιουργία και επεξεργασία εικόνων για το web.

και πολλά πολλά ακόμα

Θα μπορώ με λίγο ζόρι περισσότερο

να χρησιμοποιώ hardware σχεδιασμένο για windows

Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα κατασκευαστές που φτιάχνουν drivers μόνο για windows. Χαρακτηριστηκό παράδειγμα τα usb adsl modems που δίνουν πολλοί πάροχοι adsl στην Ελλάδα. Τα πρόβληματα που δημιουργεί τέτοιου είδους φτηνό hardware δεν είναι αξεπέραστα (συνήθως), αλλά πολλές φορές απαιτούν μεγαλύτερη εξοικείωση με το linux.

να παίζω εμπορικά παιχνίδια

Παλιότερα, το gaming ήταν ο καημός του κάθε λινουξά. Όμως έδω και καιρό έχουν εμφανιστεί ελεύθερα, αλλά και εμπορικά προγράμματα που επιτρέπουν παιχνίδια που γράφτηκαν για τα windows να τρέχουν και στο linux. Παρόλο όμως που η χρήση τους γίνεται συνεχώς ευκολότερη, απαιτείται κάποιος βαθμός εξοικείωσης, ενώ δεν είναι απίθανο κάποια στριφνά παιχνίδια να μην παίζουν και καθόλου.

Δεν θα μπορώ

να τρέχω εξειδικευμένα προγράμματα γραμμένα για windows

Εξειδικευμένα εμπορικά προγράμματα (συνήθως πολυμέσων ή επιστημονικές), τα οποία είναι κατασκευασμένα για να τρέχουν σε windows προφανώς δουλέυουν μόνο σε ...windows. Πολλές φορές δεν είναι απίθανο να μπορείτε να βρείτε ένα αντίστοιχο ελεύθερο πρόγραμμα, αλλά μπορεί να έχει λιγότερες δυνατότητες από το εξειδικευμένο.

να κολλήσω ιούς

Οι ιοί που μπορούν να πειράξουν το linux είναι πραγματικά εξαιρετικά σπάνιοι, ενώ η πολύ καλή αρχιτεκτονική και το ανοιχτό μοντέλο ανάπτυξης του δίνουν περισσότερη ασφάλεια από όση οποιοδήποτε antivirus ή firewall.

δείτε επίσης

Linux is Not Windows