Διόρθωση του flash plugin στο Ubuntu Gutsy (7.10)

Από Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού ΕΜΠ
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Χειροκίνητη εγκαντάσταση του flash plugin στο Ubuntu Gutsy (7.10)

Αν έχετε χρησιμοποιήσει το Ubuntu Gutsy (7.10) θα έχετε προσέξει ένα πρόβλημα που παρουσάζει στην εγκατάσταση του flash plugin για τον firefox... Όταν πάτε να το εγκαταστήσετε με το Synaptic (το πρόγραμμα που κάνει διαχείριση των πακέτων) είτε χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη λειτουργία του Firefox για εγκατάσταση, είτε από κονσόλα τρέχοντας το: apt-get install flashplugin-nonfree, θα προκύψει ένα σφάλμα (τουλάχιστον σε μένα και σε πολλούς άλλους προέκυψε) και στην κονσόλα θα γράψει ότι για κάποιο λόγο δεν εγκαταστάθηκε. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε την εγκατάσταση χειροκίνητα.

Κατέβασμα του plugin

Μπορείτε να το κατεβάσετε είτε μέσω firefox από τη διεύθυνση http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_9_linux.tar.gz είτε από κονσόλα με:

wget -c http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_9_linux.tar.gz

Αποσυμπίεση

Αποσυμπιέζουμε το archive που κατεβάσαμε είτε απ' το γραφικό περιβάλλον με δεκί κλικ -> extract here είτε από κονσόλα με:

tar zxf install_flash_player_9_linux.tar.gz

Αντιγραφή στο /usr/lib/firefox/plugins/

Για να το αντιγράψουμε πρέπει να έχουμε δικαιώματα super user. Γι' αυτό το λόγο τρέχουμε από κονσόλα την εντολή: sudo nautilus /usr/lib/firefox/plugins/ και δίνουμε τον κωδικό μας όταν ζητηθεί. Το Nautilus είναι ο διαχειριστής αρχείων του GNOME. Αφού εκτελέσετε την εντολή λοιπόν θα ανοίξει ένα παράθυρο. Με copy-paste αντιγράψτε το αρχείο libflashplugin.so απ' τον αποσυμπιεσμένο φάκελο στο παράθυρο που άνοιξε. Εναλλακτικά από κονσόλα με την εντολή:

sudo cp install_flash_player_9_linux/libflashplayer.so /usr/lib/firefox/plugins/

Restart στον Firefox

Κλείστε και ξαναανοίξτε τον firefox... Λογικά τώρα το flash plugin πρέπει να δουλεύει!

Για όσους έχουν 64 bit

Αν έχετε 64 bit θα χρειαστεί μάλλον να εγκαταστήσετε πρώτα το nspluginwrapper (apt-get install nspluginwrapper) αλλά επειδή δεν το έχω κάνει στην πράξη καλύτερα να κάνετε ένα google search... Θα βρείτε πολλούς οδηγούς.

Links

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=632107: Το αντίστοιχο thread στο ubuntuforums.

Καλή τύχη!!!

πηγή